Pembangun Web? Sudahkah Anda Kemaskini Paparan Tahun Pada Bahagian Bawah Laman Web?

Diterbitkan pada Jan 2, 2015. oleh .

Dengan menjelangnya tahun baru, beberapa perkara perlu dikemaskini, dan dalam arena web, salah satu perkara yang sering terlepas pandang adalah paparan tahun pada bahagian bawah sesuatu web. Seperti biasa, terdapat kaedah mudah untuk pembangun membuat proses ini secara automatik, dengan menggunakan Dynamic Timestamp.

Dengan menggunakan dynamic timestamp, kemaskini paparan tahun pada penghujung laman web akan dikemaskini secara automatik, dan anda tidak lagi perlu melakukannya secara manual seperti biasa.

Antara kaedah mudah adalah dengan menggunakan JavaScript ataupun menggunakan kod khusus untuk PHP. Sebagai contoh, sekiranya anda menggunakan sistem seperti Joomla atau WordPress, anda boleh menggunakan kod PHP, dan menjadikan kemaskini paparan tahun pada penghujung web anda dikemaskini secara automatik.

Sekiranya anda menggunakan WordPress atau sebarang CMS berasaskan kepada PHP, anda hanya perlu menyalin kod berikut, dan menggantikannya pada bahagian paparan tahun, dan ia akan memaparkan tahun semasa berasaskan kepada tetapan pelayan web anda.


<?php echo date("Y"); ?>

Sementara sekiranya anda menggunakan kod pembangunan selain daripada PHP, anda mungkin boleh mencuba kod JavaScript khusus berikut, dan membolehkan ia dikemaskini secara automatik mengikut tetapan pengguna atau pelayan web.


<script type="text/javascript">
  document.write(new Date().getFullYear());
</script>

Jadi, sekiranya anda merupakan pembangun web, mungkin boleh menggunakan kedua-dua kod ini, dan menjadikan kemaskini paparan tahun pada web anda bertukar secara automatik dan bukannya perlu dilakukan secara manual seperti kebiasaan.

komen


© Amanz / 2023 Kami