Cari @ Amanz

Pada awal pagi ini, pihak Samsung telah mula menawarkan kemaskini Android 5.0 Lolipop untuk para pengguna Samsung Galaxy S5 di Malaysia. Buat masa ini, kemaskini ini ditawarkan melalui Samsung Kies, dan kemaskini melalui OTA dijangka akan dimulakan tidak lama lagi.

Dengan kemaskini baru ini, semestinya ramai yang tertanya-tanya berkenaan apakah antara perkara baru yang dibawakan oleh Samsung kepada pengguna Galaxy S5 yang menggunakan Android 5.0 Lolipop ini. Berikut merupakan 5 perkara utama yang dibawakan oleh Samsung untuk kemaskini Android baru ini bagi pengguna mereka:

Kemaskini Antaramuka Baru

Seperti semua sedia maklum, Android 5.0 Lolipop membawakan kemaskini antaramuka Material Design melaluinya. Samsung dengan antaramuka TouchWiz, turut mengemaskininya dan menyertakan beberapa elemen Material Design pada aplikasi mereka.

Aplikasi utama seperti Dialer, permesejan, Memo, Kalkulator dan sebagainya menerima kemaskini dengan elemen Material Design ini, selain bahagian tetapan yang kini tampak lebih kemas berbanding sebelumnya.

TouchWiz Lolipop

TouchWiz Lolipop

TouchWiz Lolipop

TouchWiz Lolipop

Paparan Notifikasi Yang Dikemaskini

Talam notifikasi kini dikemaskini paparannya, dimana ia tidak menghalang paparan pada latar, sebaliknya membawakan rekaan talam notifikasi yang lutsinar.

Disamping itu, Android 5.0 Lolipop turut menyertakan paparan notifikasi pada bahagian LockScreen, dan beberapa kandungan terpilih dihalang paparannya secara terbuka pada lockscreen.

TouchWiz Lolipop

Rekaan Baru Paparan Multi-Tasking

Pihak Samsung telah mula menggunakan paparan multi-tasking dalam bentuk Cards bermula daripada Galaxy Note 4. Kini, Galaxy S5 turut menerima paparan tersebut – yang mana turut disertakan pada Android 5.0 Lolipop.

Menggunakannya, pengguna boleh melihat aplikasi yang dijalankan secara ringkas, disamping swipe ke kiri atau kanan sekiranya ingin menamatkan aplikasi berkenaan.

TouchWiz Lolipop

Boleh Mengetahui Masa Penggunaan Bateri

Pada Android 5.0 Lolipop, Google turut memberikan perhatian kepada masa penggunaan bateri dan mengoptimasikannya lebih untuk masa penggunaan lama. Samsung turut mengintegrasikannya, dan turut membolehkan para pengguna mengetahui akan masa penggunaan bateri mereka melalui halaman tetapan.

TouchWiz Lolipop

Permainan Seumpama Flappy Bird Yang Tersembunyi

Dan akhir sekali, salah satu fungsi baru yang disertakan adalah pada easter-egg khusus untuk Android 5.0 Lolipop. Sekiranya pengguna ke halaman About di bahagian Settings, anda akan diperlihatkan dengan versi Android yang digunakan. Anda seterusnya boleh tap pada angka versi berkenaan beberapa kali, dan ia akan memulakan sebuah permainan seumpama Flappy Bird.

TouchWiz Lolipop

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd