Cari @ Amanz

Pada tahun lepas, Sony Pictures telah menjadi salah satu mangsa godaman, membuatkan pelbagai info tertiris ke arena web. Terkini, Wikileaks turut menerbitkan sejumlah dokumen daripada godaman tersebut, yang mana turut memperlihatkan beberapa gambaran idea dan perancangan Sony untuk masa akan datang.

Melalui dokumen yang diterbitkan oleh Wikileaks, ia memperlihatkan beberapa rekaan konsep yang sedang dibangunkan oleh para pereka Sony. Secara kasarnya, ia memperlihatkan pihak Sony sedang melihat kepada rekaan baru untuk peranti, dan turut ingin memberikan nafas baru pada antaramuka mereka.

Konsep Sony Xperia : Y

Konsep untuk peranti Sony Xperia yang ini dilihat membawakan rekaan butang kuasa baru, tetapi masih pada bahagian tepi dan ruangan pengecasan bahagian bawah yang terbuka. Sony juga dilihat memfokuskan rekaan berasaskan logam, dan nama konsep ini dinamakan Y berkemungkinan kerana titik pertemuaan antara bucu bingkai yang membawakan bentuk huruf Y.

Sony Xperia Y

Sony Xperia Y

Sony Xperia Y

Konsep Sony Xperia : Glass

Rekaan konsep untuk “Glass” ini pula dilihat memfokuskan kepada rekaan kaca sepenuhnya untuk peranti, dan membawakan bahagian tepi dengan kaca 2.5D – dimana ia sedikit melengkung untuk memudahkan pengguna memegangnya. Seperti pada “Y”, ia juga turut membawakan rekaan butang kuasa yang baru dan berbeza dengan penggunaan Xperia sedia ada.

Sony Xperia Glass

Sony Xperia Glass

Sony Xperia Glass

Konsep Sony Xperia :Tube

Rekaan konsep untuk “Tube” pula memfokuskan kepada bahagian tepi yang melengkung untuk memudahkan ia dipegang pada tangan, dan mengekalkan rekaan mikro-USB pada bahagian bawah, serta butang kuasa baru pada bahagian tepi.

Sony Xperia Tube

Sony Xperia Tube

Sony Xperia Tube


Secara kasar, ia dilihat Sony sedang memfokuskan kepada rekaan butang kuasa baru dengan peranti akan datang mereka, serta ingin bereksperimen dengan beberapa bahan binaan lain untuk peranti Xperia.

Buat masa ini, ia masih tidak diketahui lagi bilakah Xperia Z4 akan dilancarkan atau diumumkan oleh Sony. Mereka masih senyap buat masa ini, dan mungkin ingin hadir dengan suatu kejutan melalui telefon pintar baru mereka kelak.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd