Cari @ Amanz

Asus Zenbook20150427_164341Ultrabook diperkenalkan hampir empat tahun lalu bagi menggabungkan kepantasan sebuah tablet dan kemampuan melakukan kerja sebuah PC di dalam sebuah peranti kompak. Ultrabook dianggap sebagai jawapan Windows kepada MacBook Air dengan rekaan nipis dan bergaya. Antara Ultrabook yang mempunyai rekaan paling bergaya ialah keluarga Asus Zenbook. Apabila dipandang dari sisi, Zenbook mempunyai rekaan seperti keratan rentas sebuah sayap kapal terbang, Panel penutupnya pula mempunyai corak taman pasir Zen Jepun sesuai dengan nama yang diberi.

Dengan Zenbook UX305 Ultrabook terkini Asus ini memasuki sebuah lagi era baru iaitu komputer riba dengan rekaan tanpa kipas. Ianya bersaing secara terus dengan MacBook 2015 yang baru sahaja dilancarkan beberapa bulan yang lalu. Di atas kertas kedua-dua komputer “ultra mudah alih” ini mempunyai spesifikasi yang hampir setanding dan diperkasakan oleh pemproses Intel Core M. Rekaan mereka juga terdapat banyak persamaan. Perbezaan paling ketara ialah harga UX305 yang hampir separuh dari harga jualan MacBook 2015. Yang manakah lebih berbaloi untuk dimiliki?

Rekabentuk Dan Spesifikasi

Asus Zenbook UX305
Pemproses 1.2 GHZ Intel Core M 5Y71
Skrin 13.3″ IPS LCD HD Penuh
RAM 4 Gigabyte
Muatan Dalaman 256 Gigabyte SSD
Kamera 720P
USB 3 X USB 3.0
HDMI Mikro HDMI
Pembaca Kad SD
Bateri 45 Wh
Harga Jualan RM 2999

Seperti yang dikatakan di pada perenggan awal, Zenbook UX305 mempunyai rekaan seakan-akan sebuah MacBook Air. Pepatah Inggeris ada berkata “meniru itu dalah contoh pujian yang paling ikhlas”. Memang rekaan MacBook Air menarik dan mencontohi rekaan Jony Ive adalah sesuatu yang dilakukan oleh hampir kesemua pengeluar. Panel penutup dan bawah UX305 diperbuat daripada logam. Panel penutup mempunyai corak bulatan konsentik yang berpusat pada logo Asus yang juga diperbuat daripada logam.

UX305 dilengkapi skrin 13.3″ IPS LCD HD Penuh tanpa sokongan skrin sesentuh. Ia diperkasakan pemproses Intel Core M 5Y71 1.2 GHz, RAM 4 Gigabyte dan pilihan muatan dalaman 128/256 Gigabyte SSD. Kad grafik pula adalah dari jenis terbina Intel HD Graphics 5300 Mobile. Kamera web 720P turut disertakan. Sistem audio pula adalah dari Bang and Olufsen yang diletakkan pada bahagian bawah komputer riba.

Pada bahagian kanan terdapat jack fon kepala, mikro HDMI, 1 port USB 3.0 dan port pengecas. Pada sebelah kanan terdapat dua lagi port USB 3.0 dan pembaca kad SD. Apa yang menakjubkan tentang UX305 ialah kesemua komponen yang disenaraikan tadi dimasukkan ke dalam sebuah peranti bersaiz  324 x 226 x 12.3 mm. Komputer riba ini ialah komputer riba jenis clamshell  yang paling nipis pernah kami terima di makmal Amanz.Ini bermakna ianya lebih nipis berbanding sebuah MacBook 2015 yang juga menggunakan pemproses Intel Core M 5Y71.

Asus Zenbook20150427_1637502

Asus Zenbook20150427_163750

Asus Zenbook20150427_1637505

UX305 Dalam Kegunaan Harian

Kami menggunakan komputer riba ini selama dua minggu untuk melakukan tugasan harian. Dengan berat 1.2 Kilogram ianya adalah sebuah komputer riba yang amat ringan. Bahu tidak terasa seperti mahu tertanggal selepas membawanya di dalam beg sepanjang hari. Apa yang kami paling sukakan tentang UX305 ialah kepantasannya. Masa diambil untuk melakukan Boot lengkap tidak sampai 10 saat. Penggunaan cakera SSD memang dengan drastik mempercepatkan proses ini. Seperkara lagi yang kami suka tentang UX305 ialah bahagian penutupnya. Dengan mudah dapat dibuka dan ditutup sekaligus mempercepatkan proses menaip. Apabila penutup terbuka sepenuhnya, ia menaikkan bahagian belakang komputer bagi menambahkan ruang pengudaraan dan untuk keselesaan menaip.

Paparan juga tajam dan mempunyai sudut pandangan yang jelas. Boleh digunakan dengan selesa walaupun di kawasan terang. Tidak seperti model yang dijual untuk pasaran antarabangsa, model yang dijual di Malaysia hanya mempunyai resolusi 1080P. Kami difahamkan versi dengan skrin QHD 3200 x 1800 pixel akan memasuki pasaran kelak namun tarikh rasminya masih belum diketahui.

Asus Zenbook20150427_164308

Rekaan tanpa kipas memastikan komputer berfungsi dengan senyap. Tiada lagi deruman kipas yang kita sering kaitkan dengan komputer riba. Rekaan tanpa kipas ini mungkin senyap tetapi selepas penggunaan selama beberapa jam kami sedari bahagian bawah dan atas UX305 mula menjadi sedikit panas. Berita baik di sini ialah kawasan yang menjadi panas adalah jauh dari tempat meletak tangan, pad sesentuh ataupun kekunci utama. Sungguhpun menjadi agak panas ia tidak akan menyukarkan anda untuk menaip.

Secara keseluruhan Zenbook UX305 mempunyai kombinasi rekaan yang baik. Kelemahan paling ketara sepanjang tempoh ujian ialah sistem audio yang kusam. Ini sedikit mengecewakan kerana sistem pembesar suara ICEpower yang digunakan adalah dari Bang & Olufsen. B&O terkenal dengan sistem audio berkemampuan tinggi mereka. Pada komputer riba ini pembesar suara menghasilkan bunyi yang mendatar dan tidak cukup mapan. Sistem audio peranti pintar Boomsound HTC memberikan kualiti audio yang jauh lebih baik.

Papan Kekunci Dan Pad Sesentuh

Asus Zenbook20150427_1637503Papan kekunci adalah dari jenis chicklet dengan ruang di antara kekunci yang baik. Menaip adalah sangat selesa dan dapat dilakukan dengan pantas tanpa masalah walaupun kami mempunyai jari yang agak besar. Timbal balak tampak papan kekunci juga bagus. Permukaan kekunci tidak melekat dan sangat responsif kepada tekanan. Kami sangat menyukai papan kekunci yang digunakan pada UX305. Malang sekali ia tidak mempunyai kekunci berlampu. Kami banyak menaip di dalam gelap dan fungsi kekunci berlampu kini adalah keperluan harian.

Pengalaman menggunakan pad sesentuh pula bercampur baur. Kadang kala ia berfungsi dengan baik dan membaca setiap pergerakan jari dengan mudah. Pada waktu tertentu tatalan tidak dan pergerakan jari tidak dikesan dengan baik. Berita baiknya ialah kegagalan ini berlaku mungkin sekitar 20% penggunaan. Pad sesentuh masih cukup baik untuk melakukan suntingan gambar. Anda tidak perlu membawa tetikus untuk melakukan tugasan apabila menggunakan UX305.

 

Penanda Aras

Intel Core M dihasilkan bagi mereka yang mahukan komputer riba yang tidak menggunakan tenaga yang banyak serta tidak memerlukan sistem kipas. Bagi mencapai keperluan ini prestasi pemproses terpaksa dikurangkan. Jika anda ingin menggunakannya untuk melayari web, melakukan tugasan pejabat dan suntingan gambar, UX305 dapat melakukan tugasan ini dengan baik. Kami kerap melakukan tugasan di luar dan UX305 berfungsi dengan cukup baik sekali sepanjang tempoh ujian.

Tetapi jika anda mahu melakukan suntingan video HD Penuh serta menghasilkan karya bersaiz besar menggunakan Photoshop kelemahan UX305 dan Intel Core M mula kelihatan. Untuk menjadikan UX305 sebuah komputer permainan mudah alih juga bukan sebuah idea yang baik. Ini adalah kerana penggunaan kad grafik terbina Intel HD Graphic 5300.

Kami menggunakan penanda aras 3D Mark dan PC Mark 8 bagi melihat prestasi UX305. Markah yang dicatatkan adalah baik bagi sebuah komputer riba. Keputusan penuh ujian-ujian penanda aras adalah seperti di bawah.

 

Benchies-Zenbook-UX305Benchies-Zenbook-UX305-PC-mark

Bateri

Pada penggunaan biasa kami berjaya menggunakan komputer riba ini di antara 5 sehingga 9 jam. Pada pengguna berat melakukan banyak suntingan gambar menggunakan Photoshop dan Photoscape jangka hayat bateri ialah sekitar 5 jam. Jika hanya perlu menulis kandungan laman web ia bertahan selama 9 jam. Jangka hayat bateri yang kami rasakan bagus untuk sebuah komputer riba.

Pesaing

Pesaing paling hampir kepada Asus Zenbook UX305 ialah Lenovo Yoga 3 Pro dan Apple Macbook 2015. Berikut ialah perbezaan spesifikasi di antara tiga komputer riba ini.

Komputer Riba Intel Core M
Asus Zenbook UX305
Lenovo Yoga 3 Pro Apple MacBook 2015
13.3″ FHD 13.3″ IPS LCD QHD 12″ LED Retina
1.2 GHZ Intel Core M 5Y71 1.2 GHZ Intel Core M 5Y71 1.1 GHZ Intel Core M 5Y31
4 Gigabyte 8 Gigabyte 8 Gigabyte
256 Gigabyte SSD 512 Gigabyte SSD 256  Gigabyte SSD
Kamera 720P Kamera 720P Kamera 480P
3 USB 3.0, 1 Mikro HDMI, 1 Pembaca kad SD 2 USB 3.0, 1 Mikro HDMI, 1 Pembaca kad SD 1 USB-C
Bateri 45 Wh Bateri 44 Wh
Bateri 39.7 Wh
RM 2999 RM 4999 RM 4769

Kesimpulan

Dari segi rekaan Asus Zenbook UX305 ialah sebuah komputer riba yang mempunyai binaan yang premium dan menarik. Kesemua komponen berjaya dimasukkan ke dalam tubuh yang cukup nipis dengan berat hanya 1.2 Kilogram. Dari segi estetik Zenbook UX305 ialah antara komputer riba Windows yang paling menarik rekaannya di pasaran.

Kedua-dua papan kekunci dan pad sesentuh yang disertakan berfungsi dengan cukup baik. Menaip menggunakan papan kekunci yang digunakan adalah amat selesa. Pad sesentuh pula secara keseluruhan berfungsi dengan tepat walaupun harus diakui kadang kala gagal mengesan sentuhan jari. Sungguhpun begitu ianya cukup tepat dan mudah digunakan tanpa anda perlu membawa sebuah tetikus sebagai pengganti. Kekurangan papan kekunci ialah ia tidak mempunyai kekunci berlampu.

Kemampuan UX305 pula adalah memadai sebagai sebagai komputer kerja harian. Kami rasakan kuasa memproses UX305 cukup baik untuk kegunaan harian iaitu menulis artikel dan melakukan suntingan gambar. Sungguhpun begitu ia bukan dicipta untuk kegunaan berat menyunting video ataupun memainkan permainan komputer generasi terkini.

Penggunaan pemproses Intel Core M memberikan markah penanda aras yang rendah tetapi ketahanan bateri komputer riba ini amatlah baik. Ia boleh bertahan di antara 5-9 jam sebelum perlu dicas. Ini adalah jangka hayat yang kami rasakan amat baik bagi sebuah komputer riba.

Pesaing terhampir Zenbook UX305 ialah Lenovo Yoga 3 Pro dan Apple MacBook 2015 yang menggunakan pemproses Intel Core M. Kelebihan UX305 ialah harga jualannya yang lebih kurang separuh dari dua komputer riba pesaing. Resolusi skrin mungkin lebih rendah dan begitu juga saiz RAM. Tetapi sekiranya anda mahukan sebuah komputer riba Intel Core M tanpa kipas pada harga yang kompetitif, kami menyarankan Asus Zenbook UX305 kepada anda.

Asus Zenbook20150427_164308w1w1w

PRO dan Kelebihan
  • Rekaan yang sangat kemas, premium dan berkualiti. Kesemua komponen di dalam kerangka yang sangat nipis dan ringan.
  • Kemampuan yang baik untuk sebuah komputer riba.
  • Hayat bateri yang baik di antara 5-9 jam mengikut tugasan yang dilakukan.
  • Jumlah port yang mencukupi. Turut disertakan ialah penyesuai USB kepada LAN.
  • Papan kekunci yang selesa digunakan dan dipadankan dengan pad sesentuh yang responsif
KONTRA dan Kekurangan
  • Tiada sokongan lampu pada papan kekunci.
  • Kemasan luar memerangkap cap jari dengan mudah.
  • Pembesar suara kurang memuaskan.

Skor-Amanz-Asus-Zenbook-UX305

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd