Carian
7 Perbezaan Antara Xiaomi Mi4 Dan Xiaomi Mi4i
April 27, 2015 Aman

Xiaomi pada minggu lepas telah memperkenalkan secara rasmi sebuah telefon pintar baru, dinamakan sebagai Xiaomi Mi4i. Secara kasarnya, Xiaomi Mi4i menggunakan nama keluarga Mi4, tetapi hadir dengan spesifikasi sedikit rendah dan juga beberapa perubahan pada rekaan.

Rekaan Dan Binaan Peranti

Xiaomi Mi4 vs Xiaomi Mi4i

Perkara utama yang pengguna semestinya perasan pada peranti Xiaomi Mi4i berbanding dengan Xiaomi Mi4 adalah rekaan peranti tersebut sendiri.

Xiaomi Mi4i hadir dengan rekaan unibody, serta binaan berasaskan kepada polikarbonat.

Berbeza pula untuk Xiaomi Mi4, kerana ia hadir dengan rekaan berasaskan plastik pada bahagian belakang, dan menggunakan bingkai berasaskan logam.

Xiaomi Mi4i juga hadir dengan pelbagai pilihan warna, tetapi tidak untuk Xiaomi Mi4.

Spesifikasi

Xiaomi Mi4 vs Xiaomi Mi4i

Dengan perbezaan harga, seperti semua sedia maklum akan perbezaan spesifikasi yang dibawakan oleh kedua-dua peranti ini juga adalah berbeza.

Xiaomi Mi4 hadir dengan cip pemprosesan Snapdragon 801, sementara Xiaomi Mi4i pula hadir dengan cip pemprosesan Snapdragon 615 generasi kedua.

Kedua-duanya hadir dengan sokongan memori yang lebih kurang sama (tetapi Mi4 mempunyai variasi 64GB), serta amat mendukacitakan kerana kedua-duanya juga tidak menyokong sokongan slot-SD.

Bateri

Xiaomi Mi4 vs Xiaomi Mi4i

Xiaomi ketika pengenalan Xiaomi Mi4i sendiri menekankan kepada sokongan bateri, dan seperti semua sedia maklum, penawaran bateri pada Mi4i lebih baik berbanding dengan Xiaomi Mi4.

Xiaomi Mi4 hanya membawakan bateri berkapasiti 3080mAh. Xiaomi Mi4i pula membawakan bateri berkapasiti 3120mAh. Xiaomi turut menekankan bateri pada Xiaomi Mi4i yang membawakan masa penggunaan lebih 1.5 hari dengan penggunaan fungsi pengoptimasian bateri.

Sistem Operasi

MIUI6 Lollipop

Kedua-dua Xiaomi Mi4 dan juga Xiaomi Mi4i membawakan sistem operasi Xiaomi tersendiri, dinamakan sebagai MIUI. Xiaomi menggunakan MIUI6 pada kedua-dua peranti ini, menjadikan perbezaan yang dibawakan adalah amat kecil.

Tetapi dari segi versi, Xiaomi Mi4 dijana berasaskan kepada Android 4.4 KitKat, sementara Xiaomi Mi4i dijana berasaskan kepada Android 5.0 Lollipop. Xiaomi juga turut menyertakan beberapa mod khusus bagi kamera pada Xiaomi Mi4i.

Kamera

Xiaomi Mi4 vs Xiaomi Mi4i

Bercakap mengenai kamera, Xiaomi Mi4 membawakan kamera belakang 13-megapixel sama seperti Xiaomi Mi4i. Tetapi, untuk kamera hadapan, pihak Xiaomi menyertakan kamera hadapan 8-megapixel pada Mi4, dan hanya 5-megapixel pada Xiaomi Mi4i.

Membezakan lagi, pada Mi4 mereka menyertakan kamera hadapan dengan rakaman sudut luas, tetapi pada Mi4i hanya kamera hadapan biasa sahaja.

Bagi kamera belakang pula, pihak Xiaomi menyertakan sokongan dwi-LED Flash pada Xiaomi Mi4i, sementara hanya satu LED pada Xiaomi Mi4.

Sokongan IR

Xiaomi Mi4 vs Xiaomi Mi4i

Pada Xiaomi Mi4, pihak Xiaomi menyertakan sokongan IR pada bahagian atas, membolehkan pengguna menggunakannya untuk mengawal televisyen mahupun set-top-box. Tetapi berbeza untuk Xiaomi Mi4i, sokongan tersebut tidak disertakan.

Sokongan SIM

Xiaomi Mi4 vs Xiaomi Mi4i

Perkara terakhir yang membezakan kedua-dua peranti ini adalah sokongan SIM. Pihak Xiaomi hanya menyertakan sokongan satu SIM sahaja pada Xiaomi Mi4. Xiaomi Mi4i pula hadir dengan sokongan dwi-SIM, dimana kedua-duanya membawakan sokogan 4G LTE.


Selain daripada ini, seperti semua sedia maklum, harga untuk kedua-dua peranti juga adalah berbeza, dimana Xiaomi Mi4 dengan rekaan berasaskan bingkai logam membawakan harga melangkaui RM1000, sementara Xiaomi Mi4i dijangka berharga sekitar RM750. Buat masa ini, Xiaomi Mi4 telah melepas pengesahan Sirim, dan tidak diketahui akan dijual ataupun sebaliknya. Pihak Xiaomi mengatakan Xiaomi Mi4i akan dijual di Malaysia sekitar bulan Mei kelak.

Komen