Cari @ Amanz

Leica merupakan salah satu jenama kamera premium yang menawarkan rakaman gambar berkualiti tinggi menggunakannya. Terkini, di Malaysia, Leica secara rasminya membawa masuk kamera terbaru mereka, iaitu Leica Q.

Leica Q hadir dengan full-frame sensor 24-megapixel, serta menyertakan lensa Leica Summilux 28mm f/1.7 ASPH. Leica Q ini turut dilengkapi dengan pemproses imej baru daripada Leica Maestro II, serta menawarkan kadar fokus terhadap gambar pada hampir masa-nyata – sekaligus memudahkan anda merakamkan gambar dengan pantas dan tidak terlepas sebarang detik-detik penting.

Leica Q

Kamera ini turut menyertakan sebuah skrin LF bersaiz 3-inci untuk membolehkan anda melihat hasil rakaman. Skrin ini turut hadir dengan sokongan sentuh untuk memudahkan anda mengawal dan membuat fokus. Integrasi WiFi turut hadir pada Leica Q untuk memudahkan pemindahan gambar dari kamera ke peranti mudah-alih dengan menggunakan sebuah aplikasi khusus untuk Android atau iOS.

Leica Q menyokong hasil rakaman dalam bentuk RAW (DNG) selain daripada rakaman gambar biasa menggunakan format JPG.

Leica Q ini boleh didapati di bukti Leica yang terletak di Avenue K, Suria Sabah, dan juga Starhill Gallery pada harga bermula RM16,900.

Leica Q

Leica Q

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd