Jualan Apple Watch Merudum 90% Sejak Mula Dijual

Diterbitkan pada July 8, 2015. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Apple Watch ialah jam tangan pintar yang dikatakan bakal mengubah landskap penggunaan peranti boleh-pakai. Beberapa penganalisa meramalkan gabungan rekaan dan jenama Apple akan akhirnya membuatkan orang ramai tertarik untuk membeli peranti pintar. Ramalan dilakukan setelah melihat bagaimana Apple mewujudkan pasaran untuk tablet pada tahun 2010 dengan penjualan iPad.

Nampaknya ramalan tidak menjadi kenyataan kali ini dengan laporan menunjukkan jumlah jualan Apple Watch merudum sebanyak 90% sejak dilancarkan April lalu. Pada awalnya sebanyak 200 000 Apple Watch terjual setiap hari. Pada bulan lalu mereka hanya berjaya menjual sebanyak 20 000 jam sehari. Momentum penjualan Apple Watch nampaknya tidak dapat dikekalkan seperti iPhone dan juga iPad. Pada waktu yang sama 65% model yang terjual adalah model Apple Watch Sport yang juga merupakan model paling murah boleh dimiliki. Mungkin pengguna belum merasakan membeli sebuah jam tangan pintar berharga $549 adalah berbaloi. Harga Apple Watch ini adalah jauh lebih mahal berbanding sebuah iPad Air. Edisi mewah Gold Edition pula dikatakan hanya terjual sebanyak 2000 unit di Amerika Syarikat setakat ini.

Apple Watch Jualan

Sebenarnya penjualan jam tangan pintar yang tidak memberangsangkan ini juga dialami oleh pengeluar lain. Harga jam pintar masih lagi terlalu mahal bagi sebuah peranti yang mempunyai kemampuan yang terhad. Terdapat banyak telefon pintar yang lebih berkuasa dan mempunyai pelbagai fungsi (serta skrin jauh lebih besar) dijual pada harga yang lebih murah. Secara peribadi kami masih belum melihat keperluan memiliki sebuah jam tangan pintar. Jam digital pada peranti yang sedia ada sudah cukup memadai bagi kami. Anda pula bagaimana? Adakah menyimpan hasrat membeli sebuah jam tangan pintar dalam masa terdekat?

komen


© Amanz / 2023 Kami