IDC : Samsung Kekal Jenama Telefon Pintar Popular Sepanjang Pertengahan Pertama 2015 Di Malaysia, Asus Kedua

Diterbitkan pada Sep 7, 2015. oleh .

IDC hari ini telah mengeluarkan data terkini mereka untuk pertengahan pertama tahun 2015 di Malaysia, memperlihatkan kedudukan pasaran tempatan dan permintaan pengguna tempatan, apatah lagi dengan perubahan pasaran – terutamanya pengenalan GST di Malaysia.

IDC Smartphone 2015 H1

Melalui data yang dikeluarkan oleh IDC hari ini, Samsung dilihat masih menduduki tangga utama pasaran tempatan. Antara peranti yang terjual dengan tinggi di pasaran tempatan adalah siri Galaxy J dan juga Galaxy V. Galaxy S6 dan juga Galaxy S6 Edge turut antara peranti yang telah diperkenalkan pada pertengahan pertama 2015 ini, tetapi jualannya dikatakan tidak begitu tinggi.

Dibelakang Samsung adalah Asus, dimana antara telefon pintar yang terjual dengan tinggi dan agak popular dikalangan pengguna tempatan adalah ZenFone 5 dan juga ZenFone 2. Apple seperti biasa popular dengan iPhone 6 Plus mereka yang kini menawarkan skrin yang sedikit besar berbanding dengan sebelumnya.

Dua lagi jenama yang popular dipasaran tempatan adalah Lenovo dan juga Huawei. Lenovo popular dengan peranti berspesifikasi rendah mereka seperti Lenovo A319. Lenovo A7000 juga memberikan sedikit impak dalam mmpertingkatkan jualan peranti Lenovo di Malaysia. Satu lagi jenama popular dari China, iaitu Huawei turut terus memperkukuhkan kedudukan dan memberikan persaingan tinggi kepada jenama lain melalui jenama siri Honor mereka.

Selain daripada telefon pintar, IDC turut berkongsi data mengenai jualan dan kadar penembusan tablet di Malaysia. Sepanjang pertengahan pertama 2015 ini, jualan tablet terus meningkat tetapi tidak sepantas seperti telefon pintar.

IDC Tablet 2015 H1

IDC mengatakan pada pasaran tablet, Samsung turut memegang pasaran tempatan walaupun sedikit berkurangan berbanding pertengahan kedua 2014 yang lepas. Model tablet popular daripada Samsung yang terus memperlihatkan jualan yang tinggi di Malaysia adalah Galaxy Tab 3 Lite 7.0.

Selain daripada Samsung, Lenovo turut popular dengan Lenovo Tab 2 A7-30, apatah lagi dengn penawaran tablet berkenaan bersama-sama pelan prabayar beberapa syarikat telekomunikasi.

Apple seperti biasa popular dengan tablet iPad merek, tetapi memperlihatkan penurunan jualan berbanding sebelum-sebelum ini.

Asus yang menawarkan Fonepad 7 masih mempunyai permintaan yang tinggi, apatah lagi dengan penawaran tablet Android pada harga yang rendah berbanding beberapa jenama lain.

Pada tangga kelima, satu lagi jenama tablet yang popular di Malaysia adalah Acer. Seperti Lenovo, Acer juga turut telah bekerjasama dengan syarikat telekomunikasi tempatan dalam menawarkan Acer Iconia Tab A1-713 bersama-sama pelan prabayar.

Secara keseluruhan, pasaran telefon pintar meningkat 42% berbanding tahun lepas, sementara tablet pula adalah sebanyak 15% berbanding tahun lepas. Antara perkara yang menyumbang kepada angka jualan tinggi pasca-GST ini adalah penawaran telefon pintar berskrin besar pada harga kurang RM500, selain kerjasama bersama dengan syarikat telekomunikasi.

komen


© Amanz / 2023 Kami