Cari @ Amanz

Facebook Memperkenalkan Penggunaan Video Pendek Sebagai Gambar Profil

Oleh Aman

Link Copied!

Facebook kini telah menjadi salah satu identiti utama pengguna di web, dan pihak Facebook sendiri terus menambah-baik perkhidmatan mereka dengan pelbagai ciri-ciri menarik. Terkini, pada hari ini, Facebook mengumumkan kemaskini pada halaman profil yang mana lebih memfokuskan pada paparan mudah-alih.

Facebook Profile

Melalui kemaskini yang diumumkan oleh Facebook, mereka memfokuskan kepada tiga perkara dalam memudahkan lagi pengguna mengekspresi diri mereka.

Fungsi pertama yang dibawakan oleh Facebook pada halaman profil baru ini adalah penggunaan gambar berbentuk video pendek (sekitar 7 saat) sebagai gambar profil – sekaligus membolehkan anda hadir dengan gambar yang lebih kreatif dan menonjolkan diri anda berbanding penggunaan gambar biasa.

Disamping itu, Facebook juga kini membolehkan anda menambah gambar profil sementara – seperti khusus sempena hari Raya, dan menetapkan bilangan hari ia digunakan sebelum kembali kepada gambar profil asal.

Kemaskini baru untuk profil ini juga turut membawakan rekaan yang baru, disamping lebih kawalan berkenaan apakah informasi yang boleh dilihat oleh orang lain.

Facebook telah mula memperkenalkan kemaskini ini kepada segelintir kecil pengguna di UK dan Amerika Syarikat, dan dijangka memperkenalkan ia secara meluas dalam masa beberapa bulan lagi.


Komen ()