Cari @ Amanz

Teknologi kawalan bunyi luar atau noise-control merupakan salah satu perkara yang diintegrasikan pada pelbagai fon-kepala (headphone) popular dalam usaha mengurangkan bunyi luar yang didengari oleh anda ketika mendengar audio daripadanya. Kini, Ford turut membawa teknologi berkenaan kedalam kenderaan mereka dan menjadikan pemanduan anda lebih diam berbanding kebiasaan.

Ford Active Noise Control menggunakan tiga mikrofon yang diletakkan pada bahagian dalam dan memantau bunyi pada latar. Ia seterusnya menggunakan gelombang bunyi untuk menghalang atau mengurangkan bunyi bising yang terhasil disebabkan oleh pemanduan – termasuk dari enjin dan juga bunyi kenderaan lain di luar.

Ford Active Noise Control

Disamping teknologi Ford Active Noise Control, ia juga turut dijayakan dengan penggunaan beberapa bahan binaan termasuk pada tingkap kenderaan dan juga bahagian enjin – sekaligus mengurangkan kadar bunyi yang dipindahkan ke bahagian dalam kenderaan.

Ford dijangka akan menggunakan teknologi baru ini dalam memberikan pemanduan yang lebih diam daripada bunyi luar melalui kenderaan Mondeo Vignale.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd