Blackphone 2 Dilancarkan Di Malaysia – Telefon Pintar Yang Memfokuskan Kepada Sekuriti Dan Privasi

Diterbitkan pada Nov 18, 2015. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Terdapat beberapa telefon pintar di pasaran hari ini, namun yang memfokuskan kepada privasi adalah sangat sedikit. Pada tahun ini, peningkatan kesedaran mengenai privasi dan sekuriti dikalangan pengguna semakin meningkat, apatah lagi dengan pelbagai kebocoran maklumat yang berlaku di arena web – disamping aktiviti godam yang meningkat dari hari ke hari.

Melihat kepada pasaran yang memerlukan sebuah peranti yang memfokuskan kepada privasi dan sekuriti, Silent Circle telah hadir dengan telefon pintar memfokuskan kepada kedua-dua perkara berkenaan, dan hari ini telah melancarkan telefon pintar terbaru mereka, Blackphone 2 untuk pasaran Malaysia.

Blackphone 2 Malaysia

Silent Circle menekankan yang telefon pintar mereka lebih ditujukan kepada pengguna perusahaan, namun masih mesra untuk digunakan oleh pengguna persendirian. Telefon pintar daripada Silent Circle ini dibawakan ke pasaran Malaysia oleh pengedar rasmi mereka, Dialog Hub.

Telefon pintar Blackphone 2 ini hadir dengan sistem operasi SilenOS yang berasaskan kepada Android. Ia turut hadir dengan teknologi penyulitan (encryption) untuk mengelakkan sebarang panggilan atau permesejan anda dibaca atau diakses pihak ketiga.

Satu lagi fungsi khusus yang hadir pada Blackphone 2 adalah sokongan “Security Center”, dimana membolehkan pengguna memilih apakah akses kebenaran yang boleh digunakan oleh sesuatu aplikasi – dan mengawalnya.

Blackphone 2 Malaysia

Blackphone 2 Malaysia

SilentCircle turut menekankan mereka memfokuskan kepada sekuriti sistem operasi mereka, dan menawarkan kemaskini berkaitan serta-merta – berbeza dengan sejumlah telefon pintar Android yang lain, malah sesetengah peranti Android yang langsung tidak menerima kemaskini.

Blackphone 2 juga turut hadir dengan pengurus khusus untuk pengguna perusahaan.

Dari segi spesifikasi, Blackphone 2 hadir dengan skrin bersaiz 5.5-inci HD penuh, cip pemprosesan Snapdragon 615 1.7Ghz, memori 3GB LPDDR3, ruangan storan 32GB yang boleh diperluaskan menggunakan kad mikro-SD, kamera belakagn 13-megapixel, dan kamera hadapan 5-megapixel. Peranti ini turut hadir dengan bateri berkapasiti 3060mAh yang hadir dengan sokongan pengecasan pantas Qualcomm Quick Charge 2.0.

Blackphone 2

Di Malaysia, ia akan dijual pada harga RM3599 – dan ditawarkan melalui 11Street. Pembelian Blackphone 2 turut hadir dengan langganan Silent Suite secara percuma untuk setahun – dimana dilengkapi dengan minit panggilan antarabangsa dan beberapa ciri-ciri yang lain.

DialogHUB turut menyatakan mereka dalam perbincangan bersama-sama syarikat telekomunikasi tempatan untuk menawarkan Blackphone 2 bersama-sama pakej telekomunikasi.

komen


© Amanz / 2022 Kami