Carian
SSM : Peniaga Atas-Talian Wajib Mendaftar Syarikat
January 26, 2016 Aman

Suruhanjaya Syarikat Malaysia telah beberapa kali meminta peniaga atas-talian mendaftar syarikat mereka sebelum memulakan jualan, dan kini sekali lagi menekankan perkara sama. Pihak SSM mengatakan perkara ini penting dalam mengelakkan sebarang kewujudan kes penipuan yang melibatkan pengguna.

Fotografi 2016

Sehingga ke hari ini, sebanyak 30,000 perniagaan atas-talian telah di daftarkan – iaitu untuk tempoh antara 2012 sehingga awal tahun 2016 ini.

Pada hari ini, ramai penjual yang menggunakan platform seperti Facebook, Instagram, dan sebagainya untuk berniaga, dan kadang-kala pengguna mudah tertipu dengan para penjual berkenaan. Untuk mengatasinya, pihak SSM dan pengguna sendiri perlu lebih waspada – dan mengambil langkah awal seperti meminta nombor akaun syarikat untuk pemindahan wang dan sebagainya.

SSM mengatakan mereka telah mengambil tindakan terhadap lebih kurang 478 pemilik perniagaan pada tahun 2015 lepas, disebabkan kegagalan mendaftarkan syarikat.

Memandangkan kos mendaftar syarikat hanya serendah RM30 (untuk nama individu), maka ia bukan suatu alasan besar untuk peniaga gagal mendaftarkan syarikat mereka untuk beroperasi.

Komen