Google Dilapor Ingin Memancar Internet 5G Melalui Dron – 40 Kali Lebih Laju Banding 4G LTE

Diterbitkan pada Jan 30, 2016. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Google dan pelbagai syarikat lain sedang menguji teknologi membolehkan mereka memancar internet melalui dron – sekaligus menawarkan akses internet kepada kawasan-kawasan yang sukar dicapai menggunakan kaedah tradisional. Terkini, menurut laporan The Guardian, Google dilaporkan sedang menguji dron internet yang dikuasakan oleh tenaga solar, dinamakan Project SkyBender.

Titan Aerospace

Google dikatakan ingin membangunkan dan menguji teknologi gelombang milimeter (milimeter wave) yang mana membolehkan mereka menghantar dan menerima data pada kelajuan lebih 40 kali ganda berbanding dengan 4G LTE pada hari ini. Secara kasarnya, kadar kelajuan pemindahan ini mungkin menjadi tulang belakang untuk rangkaian mudah-alih 5G.

Walaubagaimanapun, salah satu kekangan untuk gelombang milimeter ini adalah dengan menggunakan gelombang 28Ghz, ia membuatkan apa yang dihantar mudah diganggu cuaca dan memerlukan kuasa yang tinggi untuk memfokuskan transmisi.

Project SkyBender ini dikatakan merupakan sebahagian daripada Google Access – yang mana merupakan bahagian khusus yang turut menguruskan Project Loon – sebuah projek daripada Google yang ingin menawarkan akses internet melalui belon udara.

komen


© Amanz / 2022 Kami