Aplikasi Seumpama Uber Akan Dibangunkan Oleh SPAD Untuk Perkhidmatan Teksi

Diterbitkan pada Apr 5, 2016. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Tunjuk perasaan anti aplikasi perkongsian kenderaan Uber dan GrabCar mencapai kemuncaknya minggu lalu di Kuala Lumpur. Pemandu teksi di ibu negara menghalang trafik di Bukit Bintang sebagai tanda protes kewujudan perkhidmatan yang didakwa menabur pasir ke dalam periuk nasi pemandu teksi. Protes selama beberapa jam mereka ini mengakibatkan kesesakan lalulintas yang teruk dan mendapat majoriti reaksi negatif dari rakyat Malaysia yang sebenarnya sudah bosan dengan kualiti perkhidmatan teksi konvensional.

Pelancaran MyTeksiPihak Suruhanjaya Pengangkatan Awam Darat semalam memaklumkan sebuah aplikasi peranti pintar akan dibangunkan untuk kegunaan pemandu teksi konvensional. Ini diharap akan membantu mereka bersaing dengan Uber dan GrabCar untuk mendapatkan penumpang. Aplikasi ini bakal dibangunkan dengan kerjasama sebuah syarikat telekomunikasi yang masih belum diumumkan.

Penggunaan aplikasi ini mungkin langkah yang baik untuk mengurangkan kemarahan pemandu teksi tetapi umum diketahui masalah utama mereka ialah kualiti perkhidmatan yang kurang memuaskan dan kegagalan menggunakan meter. Sekiranya dua masalah ini tidak ditangani terlebih dahulu, penggunaan aplikasi peranti pintar ini akan hanya menjadi usaha yang sia-sia

komen


© Amanz / 2022 Kami