Cari @ Amanz

Terdapat beberapa aplikasi yang mengajar anda pengaturcaraan dalam kaedah interaktif. Sebelum ini kita telah melihat aplikasi Encode untuk belajar pada telefon pintar. Terkini, satu lagi aplikasi yang dilihat agak menarik adalah SoloLearn.

SoloLearn menawarkan aplikasi mereka untuk Android, iOS dan Windows Phone, selain turut membolehkan pengguna mempelajari di web.

SoloLearn memfokuskan kepada pengajaran dalam bentuk yang sangat ringkas dan padat. Setiap tips yang diajar dan dipaparkan adalah sangat mudah difahami, dan selesai setiap perkara diajar, sebuah kuiz ringkas dipaparkan.

SoloLearn

Pengguna juga diuji dengan pelbagai kod pengaturcaraan dan turut diperlihatkan dengan hasilnya. Menariknya juga mengenai SoloLearn ini adalah kebolehan untuk bersaing dengan pengguna lain dalam pembelajaran dan melihat pencapaian anda.

Melalui SoloLearn, sejumlah bahasa pengaturcaraan disokong, termasuk Java, C++, JavaScript, PHP, CSS, HTML, Swift, dan SQL.

Bagi anda yang ingin mencubanya, boleh memuat-turun aplikasi ini pada telefon mudah-alih anda, dan menggunakannya ketika anda mempunyai masa terluang.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd