Cari @ Amanz

Desas-desus mengenai Tencent yang ingin membeli pegangan majoriti pada Supercell daripada Softbank telah diperkatakan sejak beberapa minggu yang lepas. Terkini, ia diperkatakan Tencent mungkin mengambil-alih Supercell daripada Softbank pada nilai syarikat mencapai $9 bilion.

Supercell

Tencent merupakan salah satu syarikat internet gergasi di China, dan baru-baru ini mereka dilihat lebih berminat dalam arena permainan dan telah mula melabur dan mengambil-alih beberapa syarikat permainan.

Supercell pula, seperti ramai sedia maklum merupakan syarikat permainan di sebalik permainan mudah-alih popular seperti Clash of Clans, Clash Royale dan sebagainya.

Pegangan majoriti syarikat Supercell dipegang oleh SoftBank, iaitu sebanyak 73%. SoftBank dikatakan ingin mengurangkan hutang mereka, dan sedang melihat untuk menjual pegangan mereka di Supercell kepada Tencent.

Walaupun dijual kepada Tencent, ia dikatakan pengasas Supercell akan mempunyai kawalan penuh terhadap syarikat. Ini bermakna pembeli baru tidak boleh membuang pihak pengurusan, atau memaksa Supercell untuk melakukan sebarang perkara seperti ke IPO dan sebagainya.

Pengambil-alihan oleh Tencent ini dikatakan mungkin diumumkan seawal minggu hadapan.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd