Cari @ Amanz

Media sosial dahulunya dianggap laman membuang masa yang tidak akan mengubah hidup anda. Itu dahulu tetapi kini apa yang ditulis dan dimuat naik ke media sosial anda boleh memusnahkan hidup anda. Sergi Guardiola seorang pemain bola sepak dengan Barcelona ditamatkan kontrak kerana pernah memuat naik status menghina Catalonia dua tahun sebelum disunting kelab ternama ini. Kini wujud perkhidmatan atas talian TenantAssured yang menganalisa status kesemua laman media sosial anda untuk melihat kelayakan anda menyewa hartanah.

tennantAssured Risiko Media Sosial 1Perkhidmatan yang ditawarkan di Britain ini digunakan oleh tuan rumah sebelum membenarkan individu menyewa. Apa yang perlu dilakukan tuan tanah ialah meminta penyewa yang berminat berkongsi akaun Facebook, Twitter, LinkedIn dan Instagram mereka. Sistem TenantAssured akan mencari kata kunci dari kesemua status yang dimuat naik. Berdasarkan algoritma ia akan memberikan markah risiko membenarkan individu ini menyewa kepada pemilik hartanah. Sekiranya bakal penyewa kerap menulis tentang masalah kewangan, keluarga dan emosi, markah mereka akan menjadi rendah dan dianggap berisiko tinggi untuk menyewa.

Sistem  yang digunakan oleh TenantAssured ini adalah yang pertama melihat risiko kewangan individu berdasarkan akaun media sosial. Sebelum ini tuan rumah biasanya hanya mahu melihat kemampuan penyewa berdasarkan temu bual, kekemasan individu dan kemampuan membayar wang deposit. Kepada tuan tanah sistem ini memastikan mereka tidak akan lagi mengalami kerugian apabila penyewa gagal membayar sewa. Kepada penyewa pula akses kepada ribuan status sosial media boleh dianggap sebagai melanggar privasi. Apa pula pendapat anda?

 

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd