MyVaksinBaby – Aplikasi Mengingatkan Ibu Bapa Untuk Memvaksin Anak Mengikut Jadual

Diterbitkan pada July 26, 2016. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Sehingga minggu ini lima kematian telah dilaporkan kerana jangkitan difteria. Kesemua mangsa didapati tidak pernah mendapatkan suntikan vaksin difteria. Sebagai seorang bapa kematian anak kerana penyakit yang boleh dielakkan seperti ini adalah amat menyentuh jiwa. Ianya malang yang berbau dan adalah aneh di Malaysia sekarang gerakan anti vaksin semakin berkembang. IniĀ  sekaligus meletakkan masa depan dan nyawa anak-anak tidak di vaksin di hujung tanduk.

MyVaksinBaby-Vaksin-Baby

MyVaksinBaby ialah aplikasi peranti pintar yang akan mengingatkan ibu bapa supaya memvaksinkan anak mengikut jadual. Dalam kesibukan bekerja anda mungkin terlupa vaksin apakah yang perlu diambil serta tarikh ia perlu diberikan. Dengan memasukkan maklumat anak-anak anda ke dalam aplikasi ini, peringatan akan diberikan dengan mudah.

Selain peringatan jadual vaksin, terdapat maklumat mengenai kesan sampingan yang mungkin dilihat pasca suntikan, video mengenai vaksin serta maklumat penyakit yang boleh dihindarkan menerusi vaksinasi. MyVaksinBaby dihasilkan dengan kerjasama Kementerian Kesihatan Malaysia, Persatuan Pediatrik Malaysia dan Persatuan Penyakit Berjangkit & Kemoterapi. Ia boleh dimuat turun pada platform Android dan iOS.

Muat turun aplikasi iOS MyVaksinBaby di App Store

komen


© Amanz / 2023 Kami