SPAD Ingin Memperkenalkan “Kad Pemandu” Bagi Membolehkan Pemandu Uber Dan Grab Beroperasi Secara Sah

Diterbitkan pada July 28, 2016. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Kemelut Uber dan Grab masih belum nampak penyelesaiannya. Walaupun dibenarkan beroperasi buat masa ini, pemandu dua perkhidmatan perkongsian kenderaan ini kerap diserang oleh pemandu teksi yang tidak berpuas hati dengan kewujudan mereka. Pada pendapat pemandu teksi, Uber dan Grab beroperasi secara tidak adil kerana tidak perlu memiliki lesen perkhidmatan pengangkutan awam (PSV) seperti mereka.

UberX KL

Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat ingin memperkenalkan “kad pemandu” khas untuk pengendali perkhidmatan Uber dan Grab. Rancangan kad pemandu diumumkan sendiri oleh pengerusi SPAD Tan Sri Syed Hamid Albar hari ini.  Menerusi kad pemandu, pengusaha Uber dan Grab layak untuk menjalankan operasi secara sah. Sistem kad pemandu ini akan menjalani proses kajian menyeluruh terlebih dahulu bagi menjaga hati pengusaha teksi sedia ada. Proses memohon kad pemandu ini pula akan mengikuti keperluan yang sama seperti memohon lesen PSV.

Diharap apabila ia diperkenalkan kelak tidak kedengaran pula pahat berbunyi lantang. Di Lembah Klang kami secara peribadi lebih selesa menggunakan perkhidmatan perkongsian kereta kerana kenderaan yang lebih selesa, baru dan mematuhi undang-undang. Majoriti teksi yang pernah kami naiki berbau aneh dan terasa tidak selamat dinaiki.

komen


© Amanz / 2022 Kami