Windows 10 Kini Digunakan Lebih 400 Juta Peranti Seluruh Dunia

Diterbitkan pada Sep 26, 2016. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Pada bulan Mei lepas, Microsoft telah mengatakan yang mana Windows 10 menjana lebih kurang 300 juta peranti seluruh dunia. Kini, selepas tempoh naik-taraf percuma ditamatkan oleh Microsoft, ia dilihat peningkatan peranti menggunakan Windows 10 sedikit perlahan, tetapi kini telah pun mencapai 400 juta peranti yang menggunakannya.

Windows 10 merupakan sistem operasi pertama daripada Microsoft yang menguasakan pelbagai saiz peranti – daripada Raspberry Pi, sehinggalah kepada telefon pintar, tablet, Xbox One dan juga komputer.

Windows 10

Dengan perkembangan ini, kita mungkin akan dapat melihat lebih ramai pembangun memfokuskan pembangunan untuk platform Windows 10 ini. Baru-baru ini, Microsoft turut telah menambah sokongan aplikasi Win32 pada Windows Store – sekaligus menarik lebih ramai pembangun menggunakan perkhidmatan kedai aplikasi mereka.

Walaubagaimanapun, memandangkan naik-taraf percuma ke Windows 10 telah pun tamat, maka kita mungkin akan melihat Microsoft mengambil sedikit masa yang lama sebelum angka penggunaan berkenaan mencapai 1 bilion peranti seluruh dunia.

komen


© Amanz / 2022 Kami