Membeli iPhone 7 Dan 7 Plus Boleh Mengakibatkan Anda Dibuang Kerja Di China

Diterbitkan pada Okt 2, 2016. oleh .

Anda boleh dibuang kerja kerana gagal melakukan tugasan, melakukan aktiviti jenayah atau melakukan sabotaj ke atas syarikat. Ini semua dianggap alasan yang cukup kukuh untuk membuang pekerja. Di China anda boleh dibuang kerja kerana membeli iPhone 7 dan 7 Plus. Memo di bawah dikeluarkan oleh Nanyang Yongkang Medicine Company, sebuah syarikat dari provinsi Henan. Pembelian peranti Apple dikatakan adalah tidak patriotik. Pekerja diingatkan supaya memboikot produk syarikat asing sebagai tanda menghormati ulang tahun ke-85 China diserang Jepun pada 18 September 1931.

buang-kerja-iphone-7-china-2 Mereka yang melanggar arahan ini disuarakan supaya terus menyerahkan notis letak jawatan dengan segera. Tindakan syarikat ini menerima pelbagai reaksi di Weibo. Ada yang merasakan ianya kurang wajar kerana boleh menyebabkan pekerja warga China di Foxconn kehilangan kerja. Terdapat juga yang menyokong dan menyarankan kesemua penjawat awam wajib menggunakan peranti keluaran syarikat tempatan sahaja.

Apabila wakil Nanyang Yongkang Medicine Company dihubungi mereka memberikan alasan berbeza pula mengapa memo dikeluarkan. Mereka mengatakan memo diberikan bagi mengingatkan pekerja supaya tidak taksub dengan teknologi terkini yang mahal dan sebaliknya mementingkan kesejahteraan keluarga terlebih dahulu.

buang-kerja-iphone-7-china-1

Pada waktu yang sama sebuah lagi memo dari sebuah hospital di Chongqing mengingatkan pekerja supaya pekerja tidak membazir membeli iPhone terkini. Mereka yang didapati membelinya akan diberikan gred rendah di dalam penilaian tahunan. Alasan yang diberikan ialah bagi mengelakkan pembaziran di kalangan pekerja. Pihak hospital risau pembelian peranti iPhone yang mencecah tiga bulan gaji akan menyebabkan pekerja meminjam daripada bank atau menjual organ. Bagi mengelakkan ini daripada berlaku memo amaran dikeluarkan pihak hospital.

Apakah pendapat anda mengenai memo-memo amaran seperti di atas? Adakah anda bersetuju sekiranya majikan tempatan mengambil tindakan yang sama? Di Amanz kakitangan digalakkan memakai peranti yang digemari asalkan tidak menyebabkan gagal menyiapkan kerja di pejabat.

*terima kasih @zakritarmidi atas tip berita

 

komen


© Amanz / 2023 Kami