Belanjawan 2017 – Kelajuan Langganan Internet Sedia Ada Akan Dipertingkat Bermula Januari 2017

Diterbitkan pada Okt 21, 2016. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Pada hari ini, Belanjawan 2017 telah dibentangkan oleh Perdana Menteri Malaysia, dan pada masa yang sama, arena digital dan internet turut mendapat perhatian. Dengan perkembangan arena internet, kerajaan turut dilihat ingin memfokuskan kepada meningkatkan kelajuan akses internet di seluruh negara.

Belanjawan 2017

Menurut Najib Razak, bermula Januari 2017 kelak, langganan jalur-lebar dengan talian tetap akan dipertingkatkan kelajuannya, tetapi dikekalkan pada harga yang sama. Sebagai contoh, pelanggan 5mbps pada hari ini akan menerima kelajuan 10Mbps bermula Januari 2017 tetapi pada harga langganan sama RM149.

Disamping itu, kerajaan turut menjanjikan dalam tempoh dua tahun akan datang ini, pelbagai pakej langganan data akan dipertingkatkan kepada dua kali ganda kelajuan, tetapi pada penurunan harga sehingga 50%. Kerajaan melalui Suruhanjaya Komunikasi Multimedia Malaysia juga akan menyediakan RM1 bilion untuk mempertingkatkan liputan internet dan menawarkan kualiti jalur-lebar sehingga 20 megabit sesaat di seluruh negara.

Menyentuh mengenai arena sama, Najib Razak mengumumkan kerajaan akan melancarkan inisiatif supaya perkhidmatan jalur lebar ethernet di universiti awam dipertingkatkan kepada maksimum 100 gigabit sesaat.

komen


© Amanz / 2022 Kami