Kapal Selam Nuklear Balistik Britain Terkini Akan Dikenali Sebagai Kelas Dreadnought
Artikel Berkaitan

Kapal Selam Nuklear Balistik Britain Terkini Akan Dikenali Sebagai Kelas Dreadnought

Diterbitkan pada Okt 25, 2016 oleh .

Penggunaan tenaga nuklear untuk menjana tenaga elektrik mula dikurangkan di negara-negara Eropah kerana bahaya pencemaran yang tinggi ke atas alam sekitar. Penjanaan elektrik yang lebih lestari dari turbin kincir udara, solar dan geotermal kini menjadi pilihan terutamanya di negara-negara Skandinavia. Sungguhpun begitu tenaga nuklear masih lagi digunakan oleh pihak tentera. Britain kini sedang membina kapal selam nuklear balistik terkini mereka dan ia akan dikenali sebagai kelas Dreadnought.

hsm-dreadnoughtKapal selam pertama akan diberi nama HMS Dreadnought dan merupakan kapal ke-sembilan menggunakan nama yang dianggap legenda dalam sejarah Royal Navy. Nama ini hanya diberikan kepada kapal-kapal yang terbaik di dalam armada. Sebagai contoh HMS Dreadnought yang dilancarkan pada tahun 1906 ialah kapal Battleship pertama di dunia.

Kapal selam HMS Dreadnought terbaru ini dibina bagi menggantikan empat kapal selam di dalam kelas Vanguard yang kini sudah beroperasi hampir suku abad. Ia dilengkapi 12 tiub pelancar misil menegak untuk melancarkan misil nuklear balistik Trident D5. Proses pembinaan sudah dimulakan sejak 5 Oktober lalu dan Dreadnought akan memulakan operasi menjelang 2028. Tiga lagi buah kapal di dalam kelas yang sama akan dibina.

Kapal selam ini akan menjadi yang pertama sistem lampu siang/malam, gimnasium dan tempat penginapan khas untuk kelasi wanita. Reaktor nuklear Dreadnought akan boleh beroperasi tanpa pertukaran bahan api sehingga 2050.

successor-dreadnoughtTIPS & ULASAN