Alipay Dijangka Dilancarkan Secara Rasmi Di Malaysia Pada Mac 2017

Diterbitkan pada Nov 10, 2016. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Alipay merupakan salah satu perkhidmatan dan platform pembayaran yang hadir daripada pengasas Alibaba, Jack Ma. Ia merupakan salah satu platform pembayaran digital terkemuka di China, dan mereka sedia melihat kepada usaha memperluaskan penawaran perkhidmatan berkenaan untuk pasaran Asia Tenggara.

Beberapa laporan sebelum ini turut mengatakan pengambil-alihan Lazada oleh Alibaba adalah salah satu usaha untuk memperluaskan penggunaan Alipay di rantau Asia Tenggara ini, malah mereka turut telah mula melakukan pelaburan untuk memperluaskan perkhidmatan berkenaan di rantau ini.

Dan dengan Jack Ma yang kini menjadi penasihat ekonomi digital Malaysia, perkhidmatan Alipay turut akan hadir ke pasaran tempatan. Bercakap mengenainya, Najib Razak mengatakan perkhidmatan Alipay akan diperkenalkan bersama-sama ketika pelancaran Digital Free Zone yang dijadualkan untuk pengenalan pada Mac 2017 kelak.

Perkhidmatan Alipay ini sendiri boleh didaftarkan oleh pengguna tempatan pada hari ini, namun dengan pelancaran dan pengenalannya secara rasmi untuk pasaran tempatan – kita mungkin akan dapat melihat ia dipasarkan dengan lebih meluas, termasuk lebih ramai penjual yang menerima pembayaran melalui platform berkenaan.

komen


© Amanz / 2022 Kami