Laporan Polis Boleh Dilakukan Secara Atas Talian Di Masa Hadapan

Diterbitkan pada Nov 10, 2016. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Membuat laporan polis adalah perlu selepas anda menjadi mangsa jenayah atau terlibat dengan kemalangan. Buat masa ini laporan perlu dilakukan secara peribadi di laporan polis. Kekurangan yang kami sedari ialah kerap kali kemampuan menaip anggota polis adalah agak perlahan. Terasa seperti mahu menaip sendiri laporan bagi menjimatkan masa. Dengan jumlah rakyat Malaysia yang semakin celik IT, laporan polis boleh dilakukan sendiri menggunakan peranti pintar dan komputer di masa hadapan.

Rancangan ini diumumkan oleh Timbalan Menteri Dalam Negera, Datuk Nur Jazlan di Parlimen hari ini. Sistem bagi menyokong melakukan laporan tanpa ke balai ini masih sedang dibangunkan bagi memastikan kelancaran. Masalah utama ia mengesahkan identiti individu yang melakukan laporan. Memfailkan laporan polis palsu adalah salah di sisi undang-undang.

Syabas diucapkan kepada kerajaan kerana proaktif dan mengikut peredaran masa. Diharap sistem ini tidak akan disalah guna dan akan mengurangkan fenomena individu tertentu yang ingin popular kerana kerap memfailkan laporan polis.

komen


© Amanz / 2022 Kami