Cari @ Amanz

WRZiT (disebut : Where Is It) merupakan salah satu aplikasi baru daripada pembangun tempatan, dimana ia memfokuskan untuk membantu pengguna mengetahui bilakah bas awam akan tiba di sesuatu destinasi. Berbeza dengan menggunakan sebarang peranti berhubung dalam bas, WRZiT menggunakan kuasa komuniti dalam berkongsi informasi berkenaan.

WRZiT menyokong sekitar Petaling Jaya (melalui PJ City Bus) buat masa ini, dimana sesiapa sahaja yang menaiki bas berkenaan boleh memuat-turun dan berkongsi suasana dalam bas, selain menggunakan peranti mereka dalam berkongsi masa akan tiba ke sesuatu stesen bas yang lain.

Perkara ini dijayakan melalui penggunaan sokongan geolokasi dalam peranti pengguna. Selain daripada itu, WRZiT turut mengumpulkan data daripada beberapa saluran lain seperti pemandu bas sendiri, atau melalui data transit daripada penyedia berkenaan.

WRZiT

Seperti biasa, memandangkan ia menggunakan kuasa pengguna dalam berkongsi info – lebih kurang seperti Waze, ia akan berjaya dengan lebih ramai menggunakannya. Mungkin disebabkan itu, pembangunnya memperkenalkan perkhidmatan mereka secara berperingkat mengikut perjalanan dan bas.

Bagi anda yang menggunakan peranti Android, anda boleh memuat-turun aplikasi WRZiT ini, dan membantu pengguna lain dalam berkongsi info mengenai masa sesuatu bas berkenaan akan tiba dan juga kadar kesesakkan dalam bas berkenaan.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd