Cari @ Amanz

Verily (dulunya dikenali sebagai Google Life Science) merupakan anak syarikat Alphabet yang memfokuskan sepenuhnya kepada pembangunan dan kajian berkaitan kesihatan manusia. Terkini, hari ini mereka mengumumkan kerjasama dengan pihak Nikon dalam membangunkan penyelesaian berasaskan pembelajaran mesin untuk mengatasi masalah penyakit mata disebabkan oleh diabetes.

Melalui kerjasama ini, mereka akan membangunkan penyelesaian berasaskan pengimejan teknologi, dimana ia boleh mengesan diabetes pada peringkat awal, sekaligus mengelakkan masalah mata termasuk apa yang boleh menyebabkan menjadi buta.

Nikon akan menyumbang kepakaran mereka dalam kejuruteraan optikal, dan kelebihan mereka dalam arena kepakaran mata hasil pengambil-alihan Optus oleh Nikon sebelum ini, sementara pihak Verily pula akan menyumbang kepakaran mereka dalam arena pembelajaran mesin.

Sekiranya ia berjaya, maka masalah penglihatan disebabkan oleh diabetes dijangka akan dapat diatasi – apatah lagi ia menjadi salah satu masalah utama dinegara-negara membangun.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd