Carian
Google Ingin Memudahkan Lagi Anda Membuat Carian – Walaupun Ketika Mengalami Gangguan Talian Internet
January 18, 2017 Aman

Google Search telah menjadi salah satu sumber utama untuk pengguna membuat pencarian pelbagai perkara – termasuk berita. Dan salah satu cabaran utama pihak Google adalah untuk kekal menawarkan sokongan carian mereka walaupun mengalami gangguan talian internet – terutamanya untuk negara-negara membangun.

Sebelum ini, kita sedia melihat sejumlah pembangun hadir dengan sokongan seperti saiz aplikasi yang kecil, dan penawaran kebolehan menggunakan aplikasi walaupun ketika talian internet perlahan. Google sendiri sedia memperkenalkan fungsi Offline pada YouTube dan Google Maps.

Google Search Offline

Kini, Google turut hadir dengan penyelesaian mereka tersendiri untuk kekal menawarkan sokongan carian walaupun ketika mengalami gangguan talian. Melalui fungsi yang khusus untuk Android ini, Google akan menyimpan kata kunci yang dicari ketika anda luar-talian, dan memaparkan hasil carian berkenaan apabila pengguna berhubung kembali ke arena internet. Pengguna akan menerima notifikasi apabila hasil carian mereka tersedia.

Buat masa ini, kami belum dapat melihatnya pada peranti kami lagi. Mungkin ia diperkenalkan secara berperingkat, dan akan hadir dalam beberapa minggu lagi.

Komen