SKMM : Lebih Separuh Pengguna Streamyx Mengalami Sambungan Internet Lemah

Diterbitkan pada Jan 31, 2017. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Pihak SKMM merupakan salah satu badan bertanggungjawab dalam memantau pelbagai prestasi dan kawalan disebalik rangkaian internet di Malaysia. Terkini, mereka telah berkongsi mengenai laporan kajian prestasi rangkaian tahunan untuk 2016, berkongsi mengenai pelbagai prestasi daripada penyedia perkhidmatan telekomunikasi dan internet di Malaysia.

Melalui laporan kajian prestasi rangkaian tahunan berkenaan untuk jalur-lebar talian tetap, pihak SKMM menekankan yang mana para penyedia perkhidmatan perlu menawarkan sekurang-kurangnya 70% prestasi kadar celus (throughput) daripada langganan DSL, ataupun sekitar 90% prestasi kadar celus untuk langganan fiber. Disamping itu, kadar masa pendam (latency) perlulah tidak melebih 85 ms untuk 95% masa, selain kadar kehilangan paket kurang daripada 1%.

Mengambil kira semua ini, pihak SKMM telah menyediakan laporan penuh mengenai prestasi perkhidmatan jalur lebar talian tetap di Malaysia, dan memperlihatkan prestasi setiap syarikat.

Daripada keputusan purata yang dijalankan oleh SKMM, ia memperlihatkan Maxis menawarkan kualiti dan sambungan internet yang lebih stabil berbanding dengan lain.

SKMM Laporan 2016

Daripada laporan kajian prestasi rangkaian yang dikeluarkan SKMM juga, ia memperlihatkan penggunaan copper untuk sambungan ADSL hanya menawarkan prestasi yang baik sehingga 6Mbps sahaja. Kestabilan untuk rangkaian melangkaui 6Mbps adalah sedikit kurang baik. Seperti biasa, kestabilan rangkaian juga turut bergantung kepada kualiti kabel yang digunakan untuk penyambungan, jarak, dan pelbagai faktor lain.

Untuk penggunaan fiber pula, ia tiada masalah untuk menawarkan prestasi yang baik walaupun pada kelajuan berbeza. Namun, beberapa penyedia perkhidmatan dilaporkan mengatakan kualiti turut bergantung kepada penggunaan jenis modem – serta memerlukan kemaskini perisian untuk modem bagi menawarkan prestasi yang optimum.

SKMM Laporan 2016

Pada laporan sama juga, pihak SKMM turut berkongsi mengenai penawaran perkhidmatan jalur-lebar talian tetap mengikut negeri. Daripada apa yang dikongsikan, penawaran talian berasaskan fiber adalah baik, sementara untuk DSL, ia dikatakan sekitar 46.1% daripada pengguna TM (Streamyx) sahaja menerima prestasi yang baik, sementara selebihnya mempunyai sambungan internet yang rendah untuk muat-turun – mengakibatkan pengalaman yang kurang baik.

Ia tidak diketahui apakah tindakan SKMM terhadap penyedia rangkaian yang kurang mencapai piawaian yang ditetapkan. Namun, apa yang pasti, ia semestinya tidak digemari pengguna, apatah lagi dengan promosi TM baru-baru ini yang tidak disukai ramai.

SKMM Laporan 2016

SKMM Laporan 2016

komen


© Amanz / 2022 Kami