Najib : Teliti Dulu Sesuatu Informasi Sebelum Kongsikan Di Rangkaian Sosial

Diterbitkan pada Feb 8, 2017. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Dengan perkembangan dunia teknologi dan arena web, salah satu perkara yang kian membimbangkan akhir-akhir ini adalah perkongsian informasi yang kurang tepat. Ia bukan sahaja meliputi arena digital, tetapi turut meliputi penerbitan luar-talian termasuk akhbar dan sebagainya.

Kini, bersempena dengan Safer Internet Day, perdana menteri Malaysia, Najib Razak menasihatkan pada pengguna untuk meneliti sesuatu informasi dengan lebih baik sebelum menyebarkan atau kongsikan ia di internet.

Najib turut mengatakan yang mana pelbagai kejadian tidak diingini berlaku disebabkan oleh maklumat palsu atau tidak tepat, selain ramai yang menjadi mangsa scam.

Masalah informasi dan berita palsu ini bukan sahaja menjadi masalah di Malaysia, tetapi di seluruh dunia. Malah, sejumlah syarikat teknologi turut dilihat sedang membangunkan penyelesaian mereka untuk mengurangkan penyebaran berita palsu pada platform mereka, sebagai Facebook dan sebagainya. Proses ini juga semakin menjadi rumit apabila penerbitan yang dipercayai ramai turut menerbitkan informasi kurang tepat – sebagai contoh apa yang dilakukan penerbitan tempatan berkenaan dengan kad Paywave baru-baru ini.

Apa pun, sama-sama kita meneliti sesuatu informasi yang diterima kita dari mana-mana medium, sebelum kongsikan ia bersama-sama dengan pengguna lain di arena sosial.

komen


© Amanz / 2022 Kami