(Ura Ura) Apple Mungkin Menggantikan Butang Fizikal Dengan “Function Area”

Diterbitkan pada Feb 17, 2017. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Kita mungkin tidak akan melihat kelibat iPhone baru buat masa terdekat, tetapi ura-ura tentang pelbagai spesifikasinya terus meniris ke arena web dari hari ke hari . Terbaru, ada kemungkinan besar bahawa iPhone 8, atau X, yang bersaiz 5.8 inci bakal menggantikan butang fizikal dengan lanjutan skrin yang menggunakan butang maya,

Berdasarkan penganalisa Ming-Chi Kuo, yang terkenal dengan ramalannya mengenai iPhone, ia diperkatakan bahawa paparan OLED 5.8-inci iPhone terbaru bakal menggunakan 5.1 inci sebagai paparan utama, manakala selebihnya akan digunakan untuk memaparkan butang maya “Function Area”.

Kuo juga menjangkakan bahawa iPhone terbaru ini berkemungkinan besar akan mempunyai saiz yang sama dengan iPhone 7, tetapi paparan yang lebih besar. Seperti yang dilaporkan sebelum ini juga, iPhone terbaru ini diramalkan akan menggunakan skrin paparan hampir tanpa bezel, dan nampaknya ura-ura ini mungkin benar. Ini adalah kerana berdasarkan gambaran yang diberikan Kuo, peranti ini tidak akan mempunyai ruang untuk butang fizikal di bahagian bawah cangkerang iPhone tersebut.

Malah, oleh kerana ketiadaan butang fizikal ini, ada kemungkinan besar juga bahawa Apple akan perlu menggunakan teknologi biometrik yang lain, termasuklah pengimbasan mata. Desas-desus sebelum ini turut mengatakan Apple mungkin membuang butang Home ikonik daripada iPhone terbaru ini.

Ini juga mungkin sebahagian besar sebab mengapa iPhone 8/X ini akan dijual dengan harga yang melangkaui RM4500. Ura-ura mengenai iPhone 7S yang bersaiz 5.5 dan 5.1 inci juga masih berdiri teguh, walaupun buat masa ini, tiada siapa mengetahui jika peranti-peranti ini akan menerima naik-taraf butang maya tersebut atau sebaliknya.

komen


© Amanz / 2022 Kami