With Me – Aplikasi AR Yang Membolehkan Anda Berselfie Dengan Insan Yang Sudah Meninggal Dunia

Diterbitkan pada Mac 3, 2017. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Selfie secara rasmi memasuki kosa kata manusia sejagat pada tahun 2013. Kepopularan mengambil foto selfie masih belum menunjukkan pentanda akan berkurangan. Ini memaksa pengeluar untuk mula menggunakan kamera beresolusi tinggi pada kamera hadapan peranti. Tahun lalu Snapchat menggabungkan kegilaan selfie dengan teknologi AR bagi menghasilkan foto tular manusia berwajah anjing.

Di masa hadapan kemungkinan besar berselfie dengan insan yang telahpun meninggal dunia akan menjadi trend semasa. With Me ialah aplikasi kamera yang dibangunkan oleh firma ELROIS dari Korea Selatan. Ia menggunakan teknologi AR dan imbasan 3D bagi membolehkan anda bergambar dengan avatar 3D insan yang telah meninggal dunia. Avatar yang terhasil mampu berinteraksi dengan pengguna dan mendengar apa yang disebutkan oleh pengguna.

Selain daripada itu ia boleh melakukan pelbagai aksi seperti bercium atau menunjukkan lambang peace ketika gambar diambil. Bagi membolehkan avatar insan yang telah mati digunakan di dalam With Me, mereka perlu melakukan imbasan 3D tubuh terlebih dahulu.

Selain mengambil gambar dengan insan yang telah meninggal dunia, With Me juga boleh digunakan untuk tujuan promosi bergambar bersama selebriti kegemaran. Ini semestinya penggunaan teknologi AR yang boleh dianggap aneh tetapi harus diakui cukup kreatif.

komen


© Amanz / 2022 Kami