Carian
Ahli Parlimen Sweden Menggunakan Permainan Hearthstone Untuk Menarik Minat Anak Muda Dengan Politik
March 13, 2017 Effi Saharudin

Politik ialah isu yang amat sensitif di Malaysia. Apabila berita yang mempunyai kaitan politik dipaparkan, komen di bawah artikel pastinya panas. Di Malaysia pelbagai cara digunakan oleh parti politik untuk mendekatkan diri mereka dengan anak muda. Program Jom Belajar Koding oleh Pemuda UMNO ialah antara pendekatan baru yang telah dilakukan di Malaysia.

Ahli Parlimen Sweden, Rickard Nordin cuba mendekatkan diri beliau dengan anak muda dengan melakukan penstriman permainan Hearthstone melalui laman Twitch. Beliau menggemari permainan ini dan berharap ia boleh membuatkan ahli politik lebih mudah didekati. Pada waktu yang sama beliau mahu menunjukkan aktiviti permainan komputer adalah positif dalam meningkatkan kerjasama, mempelajari bahasa Inggeris dan kerjaya di dalam e-sukan

Permainan komputer sekarang dimainkan oleh hampir semua orang dan amat popular pada peranti pintar. PRU Malaysia dijangka berlangsung tahun hadapan. Jangan terkejut sekiranya ada parti politik yang menggunakan Clash Royale dan Vainglory untuk mendapatkan undi anak muda.

Komen