Jerman Bakal Mengenakan Denda Sehingga RM 237 Juta Ke Atas Media Sosial Yang Gagal Memadam Berita Palsu Dan Perkauman

Diterbitkan pada Mac 16, 2017. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Media sosial sudah wujud sejak 2002 dengan Friendster. Hampir 15 tahun selepas dilancarkan, semakin banyak platform media sosial telah wujud menggantikan tempatnya. Antara perkara negatif penggunaan media sosial ialah penyebaran berita palsu dan kandungan yang berunsur perkauman. Kerajaan Jerman memandang serius dua masalah besar ini dan telah mencadangkan rang undang-undang baru yang menghukum laman media sosial yang tidak proaktif untuk menyelesaikannya.

Facebook Video

Di dalam draf awan rang undang-undang ini, laman media sosial seperti Facebook dan Twitter boleh dikenakan denda sehingga €50 (RM 237). Mereka perlu memadam kandungan yang “amat menyalahi” undang-undang dalam masa 24 Jam selepas dilaporkan pengguna. Kandungan lain yang kurang serius pula perlu dipadamkan dalam masa tujuh hari.

Twitter didapati hanya memadam 1% kandungan yang dilaporkan pengguna. Facebook pula hanya 39% dan ini jauh dari 90% yang dilakukan oleh YouTube selepas kandungan dilaporkan oleh pengguna.

Platform media sosial adalah tempat di mana ramai pengguna menerima berita. Penyebaran maklumat palsu, kurang sahih dan berunsur perkauman harus dibendung dengan lebih serius terutamanya di Malaysia. Kami secara peribadi sudah tidak lagi menggunakan Facebook kerana tidak tahan dengan jumlah berita palsu tular dan status berunsur perkauman yang dimuat baik “rakan”.  Agak sukar untuk “menyahkawan” dan menghentikan terus dari melayari Facebook ialah langkah paling mudah buat masa ini.

Komen sekarang

komen

© Amanz / 2021 Kami