Qualcomm Dilaporkan Menghalang Samsung Daripada Menjual Cip Exynos Kepada Yang Lain

Diterbitkan pada Mac 25, 2017. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Samsung merupakan pengeluar pelbagai jenis komponen elektronik, termasuk cip pemprosesan Exynos untuk digunakan pada peranti mudah-alih dan berhubung. Walaubagaimanapun, berbeza dengan pelbagai komponen lain, Exynos hanya digunakan oleh peranti Samsung sahaja.

Setakat ini, selain Samsung, hanya Meizu sahaja yang menggunakan cip Exynos pada peranti mereka – tetapi tidak begitu meluas.

Kini, menurut laporan Korea Economic Daily, ia dikatakan Qualcomm menghalang Samsung daripada menjual cip pemprosesan berkenaan. Ia dikatakan penggunaan lesen Qualcomm, menghalang gergasi korea berkenaan menjual cipset kepada yang lain selama 25 tahun.

Langkah ini juga mungkin merupakan sebahagian daripada kaedah Qualcomm dalam melindungi perniagaan mereka. Pada hari ini, cip Snapdragon sedia digunakan oleh ramai pengeluar peranti seluruh dunia. Jikalau Samsung dibiarkan menjual kepada yang lain, tidak mustahil ia akan memberikan kesan kepada Qualcomm dari segi perniagaan – walaupun menerima royalti dari segi lesen dan lain-lain.

Komen sekarang

komen

© Amanz / 2022 Kami