Robot Akan Mengambil Alih 38% Pekerjaan Di Amerika Syarikat Menjelang 2030

Diterbitkan pada Mac 28, 2017. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Antara manifesto pilihanraya yang dijanjikan Donald Trump tahun lalu ialah mengembalikan kerja kepada rakyat Amerika Syarikat. Kerja-kerja kolar biru semakin berkurangan di Amerika Syarikat kerana persaingan dengan negara luar yang menawarkan kos buruh lebih rendah. Trump bercadang mengenakan cukai yang tinggi ke atas produk yang tidak diimport dan memberikan pengecualian cukai ke atas syarikat yang menghasilkannya di dalam negara.

Ini diharap dapat mewujudkan kembali ratusan ribu kerja kepada golongan kolar biru yang terasa diri mereka dipinggirkan. Tetapi janji Trump ini mungkin hanya tinggal janji dalam masa terdekat. Laporan dari PricewaterhouseCoopers meramalkan 38% pekerjaan di Amerika Syarikat akan diambil alih oleh robot menjelang 2030. Amerika Syarikat ialah negara dengan peratusan tertinggi diikuti oleh Jerman (35%), United Kingdom (30%) dan Jepun (21%).

Penggunaan robot dijangka semakin meningkat kerana ia mengurangkan kos, meningkatkan produktiviti dan lebih boleh diandalkan berbanding tenaga kerja manusia. Amerika di tangga teratas kerana paling lewat melakukan proses automasi di tempat kerja berbanding Jepun yang telah melakukannya sejak 1980an.

Peratusan pekerjaan yang paling terancam ialah pengangkutan serta storan (56%), pengilangan (46%), jual beli (44%) dan akhir sekali kesihatan serta pekerja sosial (17%). Kita sudah mula melihat pemanduan automatik digunakan pada teksi dan lori. Kedai fizikal digantikan dengan kedai atas talian. Di Jepun pula penganalisa insurans kesihatan digantikan dengan kecerdasan buatan.

Realiti dunia masa hadapan ialah manusia tidak lagi diperlukan untuk tugas-tugas remeh. Pendidikan kini semakin penting bagi generasi seterusnya kerana kerja kilang dan menjadi pemandu lori yang menjadi “sandaran” kerana tidak berpendidikan tinggi menghadapi kepupusan.

Ini mungkin antara sebab mengapa kerajaan Malaysia di bawah pimpinan Dato Seri Najib Razak menekankan kepentingan e-ekonomi. Kerajaan memandang kehadapan dan dengan wujudnya Digital Free-Trade Zone, rakyat Malaysia akan bersedia menghadapi masa hadapan yang lebih mencabar.

komen


© Amanz / 2022 Kami