Rahim Buatan Manusia Berjaya Dihasilkan Bagi Menyelesaikan Masalah Bayi Pramatang

Diterbitkan pada Apr 26, 2017. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Rahim buatan manusia ialah fiksyen sains yang boleh dilihat di dalam filem The Matrix. Di dalam filem popular ini, manusia dibiak di ladang bagi menjadi sumber tenaga kepada robot. Fiksyen sains semakin hampir menjadi realiti selepas rahim buatan manusia berjaya diuji di Children’s Hospital of Philadelphia.

Lapan fetus kambing berjaya hidup di dalam rahim buatan manusia selama lapan minggu. Beg plastik yang digunakan menjadi ganti kepada rahim dan anak kambing diselaputi cecair amniotik juga buatan manusia. Fetus kambing dikeluarkan dari rahim ibu mereka dan kemudian dibesarkan sepenuhnya sehingga cukup sifat.

Selepas dikeluarkan dari rahim buatan manusia, organ mereka dikaji dan didapati membesar normal seperti ia berada di dalam rahim sebenar. Tiada kecelaan ditemui pada organ paru-paru dan otak. Kedua-dua organ ini adalah paling berisiko apabila bayi dilahirkan pra-matang.

Eksperimen rahim buatan manusia ini dilakukan bagi mencari cara paling selamat untuk menjaga bayi manusia yang dilahirkan pra-matang. Paru-paru bayi pra-matang biasanya tidak cukup berkembang untuk bernafas dan menghasilkan komplikasi. Dalam situasi kritikal, kegagalan bernafas dengan baik boleh menjurus kepada kerosakan otak. Kesan jangka panjang yang berlaku ialah masalah cerebral palsy, masalah pembelajaran dan masalah organ.

Walaupun eksperimen ke atas fetus kambing menunjukkan kejayaan, ia tidak bermakna ia sedia untuk digunakan pada manusia. Organ-organ dan fisiologi manusia adalah berbeza dari kambing. Sungguhpun begitu ia adalah langkah pertama untuk menyelesaikan masalah bayi pra-matang di masa hadapan. Ibu-ibu hamil yang berisiko (seperti masalah jantung dan kanser) boleh menjalani pembedahan cesarean dan bayi kemudian dibesarkan di dalam rahim buatan manusia.

komen


© Amanz / 2022 Kami