Google Berkongsi Beberapa Aplikasi Menarik Untuk Warga Emas

Diterbitkan pada Mei 6, 2017. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Dalam mengejar kemajuan teknologi, kadangkala kita mungkin melupakan warga emas untuk turut mengajarkan mereka manfaat teknologi seharian. Bagi mereka mungkin kemajuan teknologi hanya dari segi panggilan, akan tetapi bagaimana dengan perkara lain. Baru-baru ini Google Malaysia telah mengadakan bengkel ringkas dalam mengajarkan teknologi terkini untuk warga emas di Kuala Lumpur.

Menerusi perkongsian tersebut, pelbagai aplikasi harian Google telah diajarkan seperti Maps, Calendar, YouTube, dan terdapat beberapa aplikasi yang menerima perhatian ramai. Salah satunya adalah Google PhotoScan yang dilancarkan mereka pada akhir tahun lalu.

Aplikasi ini boleh merakamkan gambar-gambar lama dengan sempurna, tanpa kesan berkilat yang biasanya terhasil apabila merakamkan gambar dari telefon pintar. Aplikasi ini digemari peserta kerana ia memudahkan mereka merakamkan gambar-gambar kenangan lama disamping berkongsi dengan ahli keluarga yang lain.

Satu lagi aplikasi yang mendapat tumpuan ramai warga emas adalah Google Expeditions iaitu pengalaman untuk melihat lokasi-lokasi menarik secara realiti-maya. Setiap peserta telahpun dibekalkan dengan Google Cardboard, dan rata-ratanya mengatakan ia sangat mengujakan untuk melihat tempat menarik di seluruh dunia dan juga menaiki sukan ekstrim seperti Rollercoaster. Untuk acara ini, mereka telah melihat lokasi yang digelar ‘Tujuh Benda Ajaib Di Dunia’.

Dengan evolusi teknologi dan juga peranti, wajar untuk kita turut memberikan pendedahan kepada warga emas akan manfaat yang dibawakan olehnya dalam kehidupan seharian.

komen


© Amanz / 2022 Kami