Carian
Corsair Memperkenalkan Concept Zeus – Sistem Tetikus Tanpa Wayar Dengan Sokongan Pengecasan Qi
June 1, 2017 Nazrin

Corsair adalah sebuah syarikat yang sangat terkenal dengan perkakasan komputer seperti papan kekunci, tetikus, fon kepala dan sebagainya. Di acara Computex tahun ini, syarikat tersebut menunjukkan sebuah konsep tetikus tanpa wayar yang boleh dicas tanpa menggunakan kabel ataupun dock – Concept Zeus.

Concept Zeus merupakan sebuah konsep gabungan tetikus gaming dan juga pad tetikus yang dapat membantu pengguna menggunakan tetikus tanpa wayar tanpa risau kehabisan bateri pada saat-saat genting. Konsep ini menggunakan teknologi pengecasan tanpa wayar Qi yang kebiasaannya digunakan oleh telefon-telefon pintar yang hadir dengan tanda harga premium.

Melalui Qi, pengguna hanya perlu memasang pad tetikus ke sumber kuasa, dan dari situ, pad tersebut mempunyai sebuah kawasan khas yang boleh digunakan untuk mengecas tetikus tersebut.

Pengguna juga boleh menggunakan pengecas Qi di dalam pad tetikus tersebut untuk mengecas telefon pintar mereka, jika ia hadir dengan teknologi tersebut.

Jika tidak, Corsair juga hadir dengan sebuah adapter yang mampu memberi sokongan pengecasan tanpa wayar kepada telefon anda melalui palam Lightning ataupun micro-USB.

Buat masa ini, tetikus konsep ini dikatakan boleh bertahan selama 30 jam dengan satu pengecasan penuh. Jumlah waktu pengecasan dari kosong hingga penuh tidak diberitahu.

Menurut pihak Corsair, sistem tetikus Concept Zeus ini dikatakan akan hadir pada hujung tahun nanti, dan mungkin akan hadir dengan rekaan yang berbeza dari apa yang ditunjukkan.

Komen