Cari @ Amanz

Dengan perkembangan teknologi, salah satu ciri yang turut mendapat fokus ramai pengeluar adalah sokongan pengecasan pantas. Untuk memudahkan perkara berkenaan, Qualcomm sendiri sedia menyokong pengecasan pantas Quick Charge melalui penggunaan cip pemprosesan mereka.

Selepas menawarkan sokongan Quick Charge 4 melalui cip Snapdragon 835 sebelum ini, hari ini pengeluar cip berkenaan turut mengumumkan pengenalan ciri Quick Charge 4+.

Quick Charge 4+

Berbeza dengan sebelumnya, pengeluar tidak perlu menantikan cip baru akan datang, sebaliknya boleh mengintegrasikan ia bersama cip Snapdragon 835. Walaubagaimanapun, para pengeluar perlu memastikan tiga perkara utama disokong pada peranti mereka, termasuk Dual Charge, Thermal Balancing, dan juga ciri-ciri keselamatan untuk mengelak kerosakkan.

Qualcomm mengatakan dengan integrasi ini semua, Quick Charge 4+ akan menawarkan sokongan pengecasan lebih 15% pantas berbanding Quick Charge 4 sebelum ini. Melalui piawaian sebelum ini sendiri Qualcomm menawarkan pengecasan sehingga 50% dalam masa 15 minit sahaja, dan piawaian baru akan memendekkan lagi masa berkenaan. Disamping itu, ia turut dikatakan lebih 30% efisyen berbanding Quick Charge 4.

Peranti pertama yang menggunakan sokongan pengecasan pantas Quick Charge 4+ ini adalah Nubia Z17 yang diumumkan minggu ini, hadir dengan Snapdragon 835 dan juga memori sehingga 8GB RAM.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd