IBM Memperlihatkan Cip Dengan Rekaan 5nm

Diterbitkan pada Jun 8, 2017. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Pada tahun ini, kita telah mula melihat pelbagai telefon pintar hadir dengan cip pemprosesan dengan rekabentuk 10nm, sekaligus menawarkan kadar penggunaan bateri yang lebih efisyen, selain pemprosesan berkuasa. Selain daripada itu, Samsung sedia diperkatakan bakal hadir dengan cip 7nm pada tahun hadapan.

Bergerak kehadapan lagi, kini, IBM dengan kerjasama Samsung dan GlobalFoundries turut memperlihatkan cip pemprosesan dengan rekaan 5nm.

IBM 5nm

Cip dengan rekabentuk ini menawarkan prestasi lebih 40% berbanding dengan cip 10nm yang kini digunakan, selain menawarkan sekitar 75% penjimatan tenaga berbanding pada cip hari ini.

Untuk makluman, buat masa ini, rekabentuk ini diperlihatkan dalam bentuk kajian sahaja, dan mungkin mengambil masa beberapa tahun sebelum digunakan dan dikomersialkan secara meluas.

Dengan perkembangan ini juga, tidak mustahil kita melihat kajian dalam rekaan cip 3nm menjadi fokus utama dalam tahun akan datang. Ia juga secara tidak langsung membawa kepada rekaan peranti yang lebih kompak dan kecil berbanding sebelum-sebelum ini, tetapi pada masa yang sama menawarkan kuasa pemprosesan yang tinggi.

komen


© Amanz / 2022 Kami