Cari @ Amanz

Dengan kepelbagaian matawang kripto yang semakin menular sekarang, nampaknya aktiviti melombong matawang digital ini juga kian meningkat. Tidak lama dahulu, pihak NVIDIA mengumumkan kehadiran kad grafik NVIDIA GeForce GTX 1060 yang digunakan khusus untuk melombong matawang tersebut,

Kini, pihak ASUS juga hadir dengan kad grafik untuk kegiatan tersebut, dan ia dinamakan ASUS Mining P106, berdasarkan kad grafik NVIDIA GTX 1060 yang sama oleh NVIDIA. Kad grafik ini hadir dengan memori GDDR5 sebanyak 6GB pada kelajuan 8008MHz, dengan kelajuan GPU asas 1506MHz dan Boost Clock selaju 1708MHz.

Dari segi penyejukan pula, kad grafik P106 ini hadir dengan dua kipas 10mm yang mempunyai pengesahan IP5X yang bukan sahaja tahan habuk, tetapi juga mempunyai jangka-hayat yang lebih panjang. Sama seperti kad grafik NVIDIA GTX 1060 yang baru diumumkan, kad grafik P106 ini juga tidak mempunyai sebarang palam video output yang boleh disambungkan ke paparan.

Menariknya, kad grafik ini diubahsuai spesifikasi dalamannya untuk membolehkan pelombongan kriptowang yang lebih cekap, terutamanya  Ethereum. Buat masa ini, kami masih tidak tahu sama ada kad ini akan hadir untuk pasaran Malaysia ataupun tidak.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd