Cari @ Amanz

Jikalau Samsung mempunyai TouchWiz (Samsung Experience), HTC dengan HTC Sense, pihak Huawei pula terkenal dengan antaramuka mereka tersendiri dinamakan EMUI. Untuk makluman, antaramuka ini dibangunkan diatas sistem operasi Android dalam usaha menawarkan beberapa ciri-ciri tambahan, selain membezakan antara satu sama lain pengeluar peranti Android.

Huawei sebelum ini telah memperkenalkan EMUI 5.1 bersama-sama Huawei P10 – dimana ia turut hadir dengan sokongan pembelajaran mesin dalam memastikan peranti anda kekal beroperasi dengan pantas sepanjang masa.

Terkini, dengan pengenalan Huawei Mate 10, pihak Huawei mengambil langkah untuk melangkaui angka versi 6 dan 7, dan terus ke versi EMUI 8.0.

Pihak Huawei mengatakan mereka mengambil langkah berkenaan dalam menyelarikan versi EMUI mereka dengan angka versi Android – selain tidak mengelirukan pengguna dengannya.

Beberapa ciri-ciri baru turut disertakan melaluinya, termasuk sokongan Easy Projection yang membolehkan anda mengubah paparan telefon kepada desktop dengan menghubungkan ia ke skrin bersaiz besar, sokongan Smart Split Screen – dimana butang Split Screen ditambah ke bahagian notifikasi, serta beberapa yang lain.

Huawei Mate 10, Mate 10 Pro dan Mate 10 Pro Porsche Design akan menjadi yang terawal hadir dengan antaramuka EMUI 8.0 ini.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd