Seagate Memperkenalkan Cakera Keras 10TB SkyHawk AI – Untuk Sistem Pengawasan Berdasarkan Kecerdasan Buatan

Diterbitkan pada Okt 30, 2017. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Seagate nampaknya masih belum selesai dengan barisan cakera keras baru mereka, kerana selepas melancarkan siri cakera keras 12TB, mereka kini hadir lagi dengan sebuah cakera keras bersaiz 10TB khusus untuk sistem pengawasan yang menggunakan kecerdasan buatan, Seagate SkyHawk AI.

Industri pengawasan kini sedang berada di tahap dimana mereka membina sistem yang bukan sahaja mengawas kawasan, tetapi juga boleh menganalisa video. Menurut laporan daripada Crowley, perkakasan pengawalan video akan meningkat dengan cukup mendadak, sebanyak 126 juta penghantaran pada tahun 2021,

Dengan peningkatan penggunakan AI lagi, akan tiba waktu dimana sistem-sistem pengawalan ini perlu berupaya untuk bukan sahaja merekod video, tetapi juga menganalisanya untuk tugas-tugas forensik dan sebagainya.

Cakera keras Seagate SkyHawk AI memainkan peranannya sebagai sebuah cakera keras yang bukan sahaja mampu merakam video pada kualiti yang tinggi, tetapi juga mampu menggunakan kecerdasan buatan untuk menganalisa video pada masa yang sama. Ia juga mempunyai MTBF (Mean Time Before Failure) selama 2 juta jam, dan juga boleh dibaca dan ditulis

Cakera keras Seagate SkyHawk AI hadir dengan storan bersaiz 8TB dan juga 10TB, dan sudahpun mula dijual di pasaran dunia. Model bersaiz 8TB bermula pada harga $349, manakala model 10TB pula berharga $449.

komen


© Amanz / 2022 Kami