Berhati-Hati Dengan Perisian Hasad Yang Menawarkan Ciri Berwarna Untuk WhatsApp

Diterbitkan pada Nov 5, 2017. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Salah satu perkara yang kami lihat pada penghujung minggu ini adalah dimana kami menerima beberapa mesej melalui WhatsApp Group mengatakan pengguna boleh mengaktifkan ciri WhatsAppp berwarna hari ini. Mungkin ada yang menawarkan ciri berkenaan – tetapi daripada beberapa pautan yang kami semak sendiri, pautan yang kami terima menyertakan perisian hasad dan anda dinasihatkan tidak klik padanya.

Petikan mesej yang dihantar adalah “You can now activate the new multicolor WhatsApp!. Click here to activate!.

Scam WhatsApp Color

Sebaik sahaja anda melayari URL berkenaan, ia akan meminta anda berkongsi pautan berkenaan kepada rakan-rakan anda yang lain. Ia dengan mudah menggunakan ciri perkongsian ke WhatsApp – dan menekan butang pada laman berkenaan akan melakukan perkongsian secara automatik kepada rakan-rakan anda di WhatsApp.

Scam WhatsApp Color

Seterusnya, pengguna akan turut diminta untuk memasang sebuah pemalam khusus pada Google Chrome yang mana merupakan pemalam berunsurkan perisian hasad (malware). Pemalam ini akan mula memaparkan beberapa mesej menganggu apabila ia terpasang pada komputer anda.

Seperti biasa, anda dinasihatkan tidak memasang atau menekan sebarang pautan yang meragukan pada perkhidmatan permesejan anda. Kebiasaannya, ciri seperti ini akan ditawarkan secara terbina tanpa anda tidak perlu untuk menekan sebarang pautan tambahan – dan dalam kes WhatsApp, mereka tidak menawarkan ciri berkenaan.

komen


© Amanz / 2022 Kami