Carian
Rakyat Malaysia Dilihat Membelanjakan Wang Terbanyak Untuk Permainan Digital Di Asia Tenggara
November 20, 2017 Nazrin

Permainan digital, khususnya permainan komputer, konsol dan juga mudah-alih kini merrupakan sebuah industri berbilion dolar di serata dunia. Malaysia tidak terkecuali daripada fenomena ini, malah, Malaysia dikatakan salah sebuah negara yang cukup banyak sekali berbelanja membeli dan membayar untuk permainan-permainan ini.

Sebuah laporan daripada Newzoo, sebuah syarikat kecerdasan pasaran yang khusus mengeluarkan laporan untuk industri permainan digital dan e-sukan bahawa rakyat Malaysia membelanjakan wang yang terbanyak pada tahun ini berbanding dengan negara-negara Asia Tenggara yang lain.

Menurut laporan tersebut, rakyat Malaysia dilihat menjanakan pendapatan sebanyak RM2.45 bilion untuk permainan-permainan digital ini pada tahun 2017. Ini bukan sahaja daripada perbelanjaan untuk permainan-permainan ini, tetapi juga wang yang masuk kepada studio-studio pembuatan permainan video yang semakin berkembang pesat di Malaysia.

Tom Wijman, perunding pasaran daripada Newzoo berkata bahawa separuh daripada pendapatan ini datang daripada pembelian melalui permainan mudah alih, manakala 35 peratus lagi melalui penjualan permainan komputer dan video konsol.

Laporan Global Games Report oleh Newzoo pula mensasarkan bahawa rantau Asia Pasifik ini secara keseluruhan akan menjana keuntungan sebanyak $51.2 bilion, ataupun 47 peratus keuntungan global untuk tahun ini. Dari segi keuntungan global pula, 2.2 bilion pemain permainan komputer dan video dilihat menjanakan keuntungan sebanyak $108 bilion tahun ini.

Lebih menarik lagi, laporan tersebut juga ada menyatakan bahawa industri permainan video dan komputer ini dilihat akan berkembang lagi sebanyak 6.8 peratus dan menjanakan keuntungan sebanyak $`128 biliion menjelang tahun 2020.

Komen