Cari @ Amanz

Teknologi bateri tidak berkembang sepantas kepantasan pemproses pada peranti. Oleh sebab itu pemproses yang lebih efisien dengan tenaga terpaksa dibangunkan kerana kapasiti bateri yang besar pula menyebabkan ia mengambil masa yang lama untuk dicas. Ini ialah sebab mengapa bateri pada peranti utama saban tahun semakin kecil walaupun pemproses semakin berkuasa.

Saintis dari Samsung Advanced Institute of Technology (SAIT) yang merupakan sayap penyelidikan Samsung telah berjaya menghasilkan bateri yang mengecas lima kali lebih pantas dengan penggunaan bebola grafena (graphene), Dengan pengenalan grafena ke dalam bateri Li-ion, kepadatan kapasiti bateri juga meningkat sebanyak 26.7% berbanding bateri Li-ion biasa.

Bateri dengan bebola grafena ini turut boleh beroperasi pada suhu 60 darjah Celsius. Ini memberikannya potensi sebagai bateri untuk kenderaan elektrik di masa hadapan. Pada waktu yang sama bateri masih boleh mengekalkan 78.6% kapasiti asal selepas 500 kali kitaran pengecasan lengkap. Teknologi ini telahpun dipatenkan oleh Samsung tetapi kertas kerja penemuan ini telah dikongsi ke jurnal Nature untuk bacaan umum.

Dengan teknologi ini masalah bateri yang tidak bertahan lama mungkin tidak akan lagi menjadi masalah kerana masa mengecas akan menjadi amat singkat.

Sumber Nature menerusi ZDNet

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd