Samsung Mempatenkan Kaedah Pengecaman Dengan Mengimbas Tapak Tangan

Diterbitkan pada Dis 4, 2017. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Pada hari ini, terdapat sejumlah kaedah pengecaman berasaskan biometrik yang digunakan pada telefon pintar – termasuk dengan mengimbas jari serta mengimbas mata dan wajah. Terkini, Samsung turut mempatenkan sebuah kaedah pengecaman baru untuk seseorang pengguna, iaitu dengan mengimbas tapak tangan.

Walaubagaimanapun, tujuan mengimbas tapak tangan adalah berbeza dengan kebiasaanya. Samsung mempatenkan kaedah ini lebih kepada untuk mendapatkan kembali kata laluan yang hilang – dan sebaik sahaja diimbas menggunakan kamera pada peranti, ia akan memperlihatkan petanda untuk kata laluan anda.

Imbas Tapak Tangan

Memandangkan ada yang mengatakan garisan pada tapak tangan adalah berbeza bagi setiap orang – selain ia mungkin agak pelik untuk seseorang merakamkan gambar tapak tangan, maka ia mungkin salah satu kaedah menarik untuk mengingatkan anda dengan kata laluan yang anda terlupa.

Seperti biasa, buat masa ini, ia sekadar pemfailan paten sahaja. Tidak dketahui lagi sama ada ia benar-benar akan diimplementasikan ataupun sebaliknya.

komen


© Amanz / 2022 Kami