Berhati-Hati! Aplikasi Palsu PDRM Untuk Android Dengan Perisian Hasad Tersebar

Diterbitkan pada Dis 22, 2017. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

MyCERT, salah satu badan yang memantau sekuriti perkomputeran di Malaysia kini telah mengeluarkan amaran berkaian sebuah aplikasi PDRM palsu yang tersebar, menyertakan perisian hasad (malware) bersama-sama dengannya.

Menurut MyCERT, fail APK untuk aplikasi PDRM palsu ini dihantar kepada pengguna selepas seorang yang berlakon sebagai pihak berkuasa membuat panggilan kepada pengguna – dan mengatakan pengguna terlibat dalam salah-laku berkaitan kewangan. Mereka seterusnya akan dihantar dengan pautan atau SMS yang meminta memuat-turun aplikasi palsu PDRM ini.

PDRM Palsu

Sebaik sahaja dipasang, aplikasi ini akan menggantikan aplikasi utama SMS anda, dan ia akan berjalan seperti aplikasi biasa yang lain. Ia seterusnya akan membaca SMS daripada pengguna – dan menurut MyCERT, mereka menyasarkan yang mana ia mungkin mampu membuat transaksi pemindahan wang daripada telefon anda, dan membaca nombor TAC untuk menyelesaikan transaksi berkenaan.

Seperti biasa, pengguna dinasihatkan untuk tidak memasang sebarang aplikasi dalam bentuk APK pada telefon pintar. Anda dinasihatkan untuk hanya memasang aplikasi daripada Google Play Store sahaja – dan menyemak terlebih dahulu penerbitnya sebelum memasang pada telefon pintar anda.

komen


© Amanz / 2022 Kami