China Menguji Kad Pengenalan Digital Yang Dipautkan Ke WeChat

Diterbitkan pada Dis 28, 2017. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

WeChatWeChat di China merupakan antara aplikasi permesejan dan perkhidmatan sosial yang popular – turut digunakan sebagai dompet digital dan sebagainya. Kini, melangkah setapak lagi kehadapan, ia juga kini bakal mengintegrasikan sokongan kad pengenalan digital terus didalamnya.

Melalui projek rintis yang sedang diuji kerajaan di China, mereka membolehkan pengguna menambah kad pengenalan digital dengan hanya mengimbas wajah – dan ia akan menawarkan akses kepada beberapa ciri asas seperti mendaftar di kafe siber dan sebagainya.

Walaubagaimanapun, pengguna boleh ke terminal yang terdapat di beberapa kawasan, dan mengimbas kad pengenalan mereka serta memautkannya ke WeChat untuk ciri menyeluruh – termasuk menggunakan kad pengenalan digital ini untuk pendaftaran perniagaan.

Langkah ini dijangka akan mempercepatkan lagi pelbagai proses – disamping meningkatkan sekuriti dimana kad pengenalan fizikal mungkin tidak perlu dibawa dan risau dicuri orang lain.

Buat masa ini, ciri kad pengenalan digital ini diuji secara terhad di Guangzhou, dan dijangka akan diperluaskan ke seluruh negara pada 2018 kelak.

komen


© Amanz / 2022 Kami